Krónika

Szép látványra számíthatunk a Perseidák vonulásakor

Hazánkban a legjobb szabadtéri megfigyelőpont a Zselicben található, de annak sem kell lemondania a hullócsillagok szemléléséről, aki valami okból nem tudja elhagyni a várost

Ha tiszta lesz az időjárás, akkor holnaptól hétfőig többször is érdemes lesz fölnézni az égre, hiszen óránként akár félszáz meteort megpillanthatunk. A hamarosan érkező Perseidákra az a jellemző, hogy pár percen belül, néha záporszerű benyomást keltve hullanak alá.

A Perseidák „hullócsillagai” az úgynevezett Swift-Tuttle üstökösből erednek, vagyis annak maradványai – mondta lapunknak Nagy Bálint amatőr csillagász. Kiderült, az üstökös korábbi pályája nyomán maradt por egy feltételezhetően nagyobb adagjával 12-én vasárnap este tíz óra felé találkozik Földünk, így akkor a már sötét égen jó eséllyel előfordulhat fél-egy órán át tartó kisebb és látványos „csillaghullás”. A szakember utalt arra is, a Perseidákon túl számos másik meteorraj is aktív ebben az időszakban, így azok megjelenése tovább színesíthetik az éjszakai élményt.

A Perseidák raja a főként a fényképeken látható jellegzetes zöld-vörös színátmenetű meteorokat hoz, de az igazán fényes rajtagok esetében szabad szemmel is érzékelhető a színük – magyarázta a szakember. Míg este a hosszú utat bejáró meteorok dominálnak, addig hajnal előtt a Perseidák kiindulási pontja, a Perseus csillagkép tetejénél a nagyobb számban, de kissé rövidebb égi útvonallal jelentkező hullócsillagok veszik át a vezető szerepet.

Persze a csodálatos látvány alapfeltétele a szép, tiszta időjárás, hiszen a kisebb-nagyobb felhők vagy a viharos szél által felkavart por rendkívüli módon ronthatja az élményt – fogalmazott Nagy Bálint, aki szerint a sötét, a városi fényszennyezéstől távoli területeken élvezhetjük teljes pompájában a természeti jelenséget. Persze annak sem kell lemondania az esemény megfigyeléséről, aki ilyen-olyan okból képtelen kimozdulni településéről. A Perseidák közt ugyanis sok a fényes rajtag, amelyeket akár fénnyel terhelt városi égen is megpillanthatunk. A látvány csúcspontja hétfőre virradóan köszönt ránk, de már előtte és utána egy-két nappal is érdemes kiülni este a teraszra, vagy valamelyik parkba. Amatőr csillagászcsoportok gyakran szerveznek túrákat, amelyhez csekély díj ellenében csatlakozni lehet. A legjobb hazai megfigyelőhely amúgy a Zselicben található.

A hullócsillagok nem csak szépek, több hiedelem is kapcsolódik hozzájuk. A legismertebb az, ha megpillantásukkor kívánunk valamit, az valóra is válik. Bizonyos vidékeken úgy hiszik, ilyenek feltűnésekor egy-egy lány veszíti el az ártatlanságát, míg Kis-Ázsiában aképpen vélekednek, hogy születésekor minden ember kap egy csillagot az égen, s ha az lehull, akkor az illető negyven napon belül meghal – mondta Nagy Bálint. A magyar hitrege egyik eleme szerint az égen szétfutó fénycsík egy-egy lélek kiszabadulását is jelentheti a purgatóriumból.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom