Krónika
Szenzáció: Két csillagot kapott az Onyx étterem
A 2018-as Michelin-kalauz szerint az utazónak érdemes akár nagyobb kitérőt is tenni azért, hogy az étterem konyháját kipróbálják

Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója is úgy vélekedett: nem választhattak volna Budapestnél jobb helyszínt az idei gálának. Az elismerő bólogatásokból ítélve nem gondolták ezt másképp maguk a séfek sem, akik többek között olyan magyar fogásokat kóstolhattak, mint a véreskolbász, a báránynyelv, a velőhab ropogós pacallal, a galambfasírt, a csirkepörkölt kucsmagomba-raguval vagy éppen a madártej és a lúdláb.
Este folytatódott a szakácsdzsembori, amikor kiderült, kik részesültek idén a francia gumigyár minden szakács által vágyott elismerésében. A gasztronómiai világ egyik legrangosabb eseményének, a Michelin új kalauzának, a Main Cities of Europe bemutatójának a Várkert Bazár adott otthont. A díjátadó gálát a Michelin és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésének köszönhetően rendezték Magyarországon, korábban csak egy alkalommal, tavaly szerveztek gálát a díjátadó köré, akkor Brüsszelben gyűltek össze a földrész legjobb szakácsai. Ez a Michelin eddigi legnagyobb létszámú rendezvénye, a Brüsszelben megrendezett eseményen kevesebben vettek részt – tudtuk meg Csapody Balázstól, a balatonszemesi Kistücsök tulajdonosától. Közép-Kelet-Európa szakácsai, étterem-tulajdonosai nagyon bíztak benne, hogy a Michelin kitüntető figyelme a régiónak is szólt. A csillagot – bár a séfeknek vitathatatlan érdemei vannak megszerzésében – nem a szakács, hanem az étterem kapja. Így azzal sem veszti el a hely a csillagját, ha a séf máshol folytatja pályafutását. Ezt történt néhány évvel ezelőtt a budai Tanti esetében, amikor Pesti István nem sokkal a csillag megszerzése után Tatára tette át székhelyét, és helyét Heiszler Olivér vette át, akinek sikerült megtartania a hely csillagát – egészen tavalyig. Magyarországon először a Ráday utcában található Costes szerzett Michelin-csillagot 2010-ben, majd az Onyx kapta meg a szakma csúcsát jelentő elismerést. A Borkonyha következett a sorban 2014-ben, egy esztendővel később pedig a Tanti szerzett csillagot, végül a Costes Downtown részesült a rendkívüli elismerésben.
Hogy kiérdemelné-e Magyarországon vidéki étterem is a Michelin csillagát, nem tisztünk eldönteni, az viszont bizonyos, hogy – egy darabig még – nem lesz rá lehetőségük, aminek az az oka, hogy Magyarország ma még nem tartozik azon nemzetek közé, amelyeknek önálló kalauzuk jelenne meg. Ezért szerepelnek csak budapesti éttermek az Európa főbb városait reprezentáló kiadványban több más országgal együtt.
A borítója után csak vörös könyvnek nevezett, nívós európai éttermeket és szállodákat lajstromozó kalauzban Magyarországot az Onyx immár két csillaggal képviseli, tehát a nmezetközi inspektorok külön kitérőre, hosszabb utazásra érdemesnek tartják a Mészáros Ádám vezette konyha kipróbálását. A kiváló minőséget jó áron kínáló, úgynevezett Bib Gourmand minősítést kapott Széll Tamás és Szulló Szabina gasztrobisztrója, a Stand 25.