Krónika

Százharmincöt éves magyar mandulafa lett Európa kedvence

A tavalyi év magyarországi fája versenyen győztes pécsi, havi-hegyi mandulafa lett a 2019-es év európai év fája – tudatta brüsszeli közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet.

európai év fája 20190321
(Fotó: MTI - Sóki Tamás)

A címért tizenöt európai ország tizenöt fája versengett egymással. Az online szavazáson a pécsi fa 45 132 voksot kapott. A verseny második helyezettje az oroszországi, abramcevói tölgy lett 39 538 szavazattal, a harmadik pedig a portugáliai Monte Barbeiro évszázados magyaltölgye 32 630 szavazattal. Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős uniós biztos az Európai Parlamentben megrendezett díjátadó ünnepségen hangsúlyozta, az idei nyertes, a csavarodott törzsű, több mint százharmincöt éves mandulafa, amely a Havi-hegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket, az örök megújulás magyar szimbóluma. Magyarország immáron negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kitüntető címet.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom