Krónika

Súlyos károk keletkeztek egy norvég fregattban, miután nekiütközött egy tartályhajó

A kikötőt elővigyázatosságból ideiglenesen lezárták, üzemanyag nem került a kikötő vizébe

Súlyos károk keletkeztek egy norvég fregattban, és süllyedőben van, miután csütörtökön egy norvégiai kikötőben nekiütközött egy tartályhajó, a balesetben nyolc ember könnyebben megsérült - közölte a norvég hadsereg.

A Bergen városától északra található Sture kikötőjében tartózkodó Helge Ingstad hadihajó várhatóan elsüllyed, ezért 137 fős legénységét kimenekítették. A balesetet a Sola TS - több mint százezer tonnás, 250 méter hosszú és 44 méter széles máltai tartályhajó okozta. A kikötőt elővigyázatosságból ideiglenesen lezárták, üzemanyag nem került a kikötő vizébe. Egyelőre nem tudni, hogy a lezárás meddig tart.

Erik Walle, a norvég rendkívüli helyzetek központjának képviseletében azt mondta az NTB helyi hírügynökségnek, hogy a fregatton keletkezett léken át több víz ömlik be a hajótestbe, mint amennyit ki lehet szivattyúzni, s a hajó tatja már mélyen a vízbe merült.

A tankerben nem keletkezett kár, 23 fős személyzete nem hagyta el a hajót.

Sture egy olajterminál, amelybe az Északi-tengeren lévő mezőkről érkezik a kőolaj, hogy innen aztán exportálják a világpiacra.  

A Helge Ingstad nemrégiben a Trident Juncture kódnevű NATO-hadgyakorlaton vett részt, amelyen Norvégia védelmére összpontosítottak. A fregatt Sture kikötőjébe azért tért be, hogy ivóvizet vételezzen.

MARIT HOMMEDA/AFP