Krónika

Sikeres volt a sebészeti beavatkozás

Magyar tervezésű eszközt ültettek be a bangladesi sziámi ikreknek

Január elején érkezett meg Budapestre az a kétéves bangladesi sziá­mi ikerpár, akiknek a szétválasztását a világon egyedül a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány magyar orvosi csapata vállalta.

A műtétre január 25-én került sor, miután a testvérpáron elvégezték a szükséges diagnosztikai és előkészítő vizsgálatokat. A Semmelweis Egyetem tegnap közleményben tudatta, Rabia és Rukia sikeresen átesett a magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetésén Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével. A speciális eszköz a bőr és a koponyán kívüli lágy részek nyújtását teszi lehetővé. Az ikrek jól vannak, és már elhagyhatták a klinikát. A Budapesten zajló esetleges, a szétválasztást megelőző további vizsgálatok és beavatkozások lehetőségéről a következő hónapokban egy, az érintett orvosi területek szakembereiből álló team dönt.

A mostani beavatkozás jelentette a szétválasztóműtét-sorozat második fázisát, tavaly februárban első lépésként Hudák István idegsebész vezetésével végezték el a fő agyi szállítóér-hálózat érfalon belüli – tudományos áttörést jelentő – kétlépcsős szétválasztását Budapesten, valamint augusztusban Bangladesben. A harmadik szakaszban kerül sor az agy és koponya végleges szétválasztására, ezt a műtétet Csókay András idegsebész fogja irányítani.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom