Krónika

Serkenti az agyat egy applikáció

A neurológusok szerint a Decoder nevű játék segít megőrizni az úgynevezett flow-élményt, az elme azon állapotát, amikor a legmagasabb szinten képes teljesíteni

Egy alkalmazás úgy hathat az agyra, mint bizonyos gyógyszerek. A lapunknak nyilatkozó szakember szerint ez jelzi, merre érdemes tovább kutatni, igaz, az eredményekből túl messzire menő következtetést nem lehet levonni.

Az elmúlt hetekben a Cambridge-i Egyetem elindított egy applikációt, amely reményeik szerint idővel helyettesítheti a központi idegrendszert serkentő gyógyszereket – adta hírül a Telegraph. Kutatók úgy vélik, az alkalmazás egyfajta ellenszere lehet a napi stressznek, mivel segít ellazulni és összpontosítani az agy működését. A Decoder nevű játék során különböző számkombinációk jelennek meg a képernyőn, amelyeket a felhasználónak meg kell érintenie. A neurológusok szerint ez a játék segít megőrizni az úgynevezett flow élményt, vagyis az elme azon állapotát, amikor a legmagasabb szinten képes teljesíteni.

A fejlesztők aggódva tapasztalták, hogy a fiatal generációk számára egyre nagyobb nehézséget okoz folyamatosan figyelni az e-mailek, üzenetek, frissítések és értesítések áradata miatt. A Frontiers in Behavioural Neuroscience című folyóiratban publikált tanulmányban bemutatták, hogy a Decoder fontos hálózatokat aktivál az agyban, aminek köszönhetően javul a koncentrációs készség is. A neurológusok remélik, hogy a játék segíthet olyan betegségek kezelésében is, mint súlyos agyi sérülések vagy az ADHD, azaz a figyelemhiányos hiperaktivitási zavar.

A vizsgálat során fiatalokat három huszonöt fős csoportra osztották és felmérték képességeiket – magyarázta a kutatás menetét lapunknak Andrássy Gábor pszichiáter. Az alanyok ezután – fűzte tovább – nyolcszor egy órát játszottak a Decoderrel vagy a bingó egy leegyszerűsített formájával. A harmadik, a kontrollcsoport semmivel sem játszott. Szubjektív élményeikről minden játék után beszámoltak, a nyolc alkalmat követően pedig megismételték a kiinduláskor végzett teszteket. Eredményeik azt mutatták, hogy az applikációt használók a találati pontosság, az információfeldolgozás, a gondolkodás flexibilitása, a végrehajtó funkciók és a figyelem – vagyis a demencia vagy ADHD esetén is vizsgált főbb változók – terén jobb eredményeket értek el mindkét másik csoportnál, amelyek között nem volt érdemi különbség. Ráadásul míg a Decodert egyre jobban kedvelték a felhasználói, a bingót egyre kevésbé. A pszichiáter szerint ez figyelemreméltó, mert jelzi, milyen irányban érdemes kutatni, annak ellenére is, hogy nem tudjuk, tartós-e a hatás, hogy a későbbiekben miként alakult az effektivitás, illetve okozhat-e függőséget a játék.

Ha hétköznapi módon nézzük, azok, akik egy érdekes játékkal játszottak, figyelmesebbek, pontosabbak lettek, mint akik semmit sem csináltak, vagy unalmas játékot játszottak. Elképzelhető, hogy ha mindenki napi egy órát olyan kreatív agymozgató tevékenységgel töltene, amiben még örömét is leli, hasonló eredményre jutna. A vizsgálat arra világít rá, hogy nem mindegy, mi ez a tevékenység, ebből a szempontból az applikáció igényesen van összerakva – mondta Andrássy Gábor.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom