Krónika

Portikra is életfogytiglant kértek

A Fenyő-gyilkosság felmentett vádlottja, ladislav Trnka esetében hatályon kívül helyezést indítványozott a vádhatóság

Életfogytig tartó szabadságvesztést kért Portik Tamás és Jozef Rohác vádlottra a Fővárosi Ítélőtáblára benyújtott fellebbezésében a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás ügyében. A Cinóber-gyilkosság kapcsán a vád mellőzését indítványozták – értesült lapunk.

Jozef Rohácot életfogytiglani, míg Portik Tamást tizenhárom év szabadságvesztésre ítélte minősített emberölés miatt az Aranykéz utcai robbantás, a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság egyesített büntetőperében a Fővárosi Törvényszék első fokon idén márciusban. A Fővárosi Ítélőtáblára e hét csütörtökén továbbított fellebbezés alapján a vádhatóság az 1996. december 18-án meggyilkolt Domák „Cinóber” Ferenc ügyében Portik és Rohác esetében - elfogadva az elsőfokú bíróság bizonyítottság hiányáról szóló érvelését és határozatát – a vád mellőzését kérte – mondta lapunknak Csiha Gábor, a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szóvivője.

A negyedrendű vádlott, Ferencsik Attila, az Energol Rt. egykori igazgatója ügyében a gyilkosság felbujtójának vádját bizonyítottság hiányában visszavonta az ügyészség. Mint közölték, sem a felbujtásra, sem a gyilkosság végrehajtására nem volt minden kétséget kizáró perdöntő bizonyíték. A vádirat szerint Portik Tamás „megrendelését” – ötmillió forintos tartozásának visszafizetését elmulasztó – Cinóber meggyilkolására Ferencsik közvetítette Rohácnak.

Ugyanakkor – hangsúlyozta a szóvivő – a Boros József vállalkozó meggyilkolásán kívül további három ember halálát követelő Aranykéz utcai robbantás kapcsán Jozef Rohácra tettesként, míg Portik Tamásra felbujtóként, előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt életfogytig tartó szabadságvesztés kiszabását kérték a táblabíróságtól. Rohác és Portik esetében öt ember halála miatt kérik az életfogytiglani fegyházbüntetés kiszabását.

A Fenyő-gyilkosság kapcsán megvádolt másodrendű terhelt, a Roháchoz hasonlóan szlovák állampolgárságú Ladislav Trnka esetében – akit az elsőfokú eljárásban bizonyítottság hiányában felmentettek – az ítélet hatályon kívül helyezését, s új eljárás elrendelését kérte a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség. A vádhatóság szerint ugyanis érdemi bizonyítékokat nem bírált el a Fővárosi Törvényszék. Trnka – aki Rohác sofőre volt – DNS-ét nem csupán a médiavállalkozóval végző gyilkos fegyveren, hanem a fegyver szállítására használt sporttáskában is azonosították. A sporttáskában kizárólagosan Ladislav Trnka DNS-mintáját találták, míg a fegyveren Trnka mellett Rohácét is. A bizonyítási eljárásban a fenti bizonyítékok miatt is megdőlt Trnka vallomása, amely szerint ő az 1998. februári Fenyő-gyilkosság idején börtönben volt. Amikor kiderült, hogy a merénylet idején már kiengedték, tanúkat citálva arra hivatkozott, nem is tudott volna Magyarországra jönni, mert szabadulását ünnepelve napokig „tökrészeg volt.”