Krónika

Politikai fellépés a kanyaró ellen

Az Amerikai Egyesült Államokban január óta kétszázkilenc új megbetegedést regisztráltak, a járvány terjedésének oka alapvetően az oltásellenességben keresendő

Az Egyesült Államok szenátusának egészségügyi bizottsága meghallgatást tartott kedden, ahol arról vitáztak, mit lehetne tenni a kanyarójárvány megállítása érdekében. A kérdésben egyetértés mutatkozik a republikánus és demokrata törvényhozók között, akik főként az oltás szükségességét, a szülők tájékoztatását tartják fontosnak.

Az összeesküvés-elméletek nagyjából egyidősek az emberiséggel, mindig is jelen voltak az emberi közösségekben. Az információs robbanás, a digitális világ pedig remek táptalaja akár a legnevetségesebb teóriáknak is. Csakhogy mindeközben a világon egyre inkább terjednek olyan összeesküvés-elméletek, amelyek veszélyt jelentenek a társadalom számára. Egy konteó szerint a védőoltások kártékonyak, egyesek szerint autizmust is okozhatnak a gyermekeknek, ennél fogva számos szülő nem oltatja be gyermekét. Az UNICEF nemrég közleményben tudatta, aggasztó mértékben ütötte fel a fejét ismét a kanyaró. A szomszédos Ukrajnában például csak ebben az évben huszonnégyezer esetet regisztráltak.

A megállíthatatlannak tűnő járvány miatt az Egyesült Államok kongresszusának republikánus és demokrata tagjai is együttműködnének, hogy közösen fellépjenek az oltásellenes mozgalmak és összeesküvés-elméletek ellen. Jó okuk van rá, mivel az idei év első két hónapjában a járványügyi hatóság tizenegy államban kétszázkilenc új kanyarós megbetegedést regisztrált, a járvány pedig hat helyen aktív.

Mint az MTI írja, a törvényhozók kedden arról vitáztak, milyen lehetőségeik vannak a betegség ellen. Washington állam demokrata párti szenátora, Patty Murray arról beszélt, az orvosok és ápolónők képzése, az oltások és az egészségügyi ismeretek erősítése lehet a megoldás. Az ő államában januártól hetvenegy kanyarós megbetegedést diagnosztizáltak. A szenátor asszony arra is kitért, 2000-re a kór teljesen eltűnt az országban, így csakis a szülők felelőssége, hogy visszatérhetett, mivel a fiatal nemzedék nem képes felbecsülni, milyen veszélyes a kanyaró. Emlékeztetett, az oltóanyag már ötvenhat éve forgalomban van, ennek ellenére az országban az elmúlt tizenhét évben megnégyszereződött azoknak a két éven aluli gyermekeknek a száma, akik nem kaptak oltást. „A szakértők szerint a járvány kitörésének elkerüléséhez az szükséges, hogy a közösségnek legalább a kilencvenöt százaléka immunis legyen a betegséggel szemben, vagyis beoltsák” – jegyezte meg.

Lamar Alexander, Tennessee állam republikánus szenátora agresszív kampányok szükségességét sürgette: „Rengeteg a félrevezető vagy pontatlan információ az oltásokról, ezek a közösségi oldalakon és az online médiában egyaránt terjednek. Azt szeretném, hogy minden szülő tisztában legyen azzal, hogy az oltóanyagokat a Szövetségi Gyógyszer- és Élelmiszerfelügyelet hagyja jóvá és abszolút biztonságosak” – fogalmazott.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom