Krónika

Pár száz forint a szellem védelmében

A Mozgó Könyvek első, Emmanuel nevű szekere 2014-ben gördült ki Budapest utcáira, azóta kilenc helyszínen vásárolhatunk olcsón minőségi könyveket

„Egészséges társadalomban csak az ízléstelenség lehet a fényűzés…” Kosztolányi Dezső ezt a ’20-as években kivetett fényűzési adó kapcsán találta mondani, miután szembesült vele, hogy egy díszkötéses Csokonai-könyvért felárat kell fizetnie, míg egy lektűrért vagy akár egy hátvakaróért nem. Úgy gondolta, a fényűzési adót éppen a szellem védelmére kellene alkalmazni, például a gyenge minőségű könyvekre. Gyakran gondolok erre, amikor elhaladok a főváros különböző pontjain álló Mozgó Könyvek mellett, amelynek pár száz forintos, de minőségi könyveiből tekintélyes gyűjteményt felhalmoztam már otthon. Honnan gördültek elő ezek a szekerek? A válasz, mint mindig, rendkívül egyszerű.

konyvszeker
A bőség zavara. Egy járókelő válogat a Ráday utcai szekér kínálatából (Fotó: Ficsor Márton)

Egy volt régiségkereskedő barátunk kereste meg öt évvel ezelőtt egyesületünket azzal, hogy felgyülemlett használt könyvkészletén olyan módon szeretne túladni, hogy ezzel egyben egy olvasási programot szeretne elindítani, hiszen erre már Párizsban is jól működő példa van – nyilatkozta lapunknak Boda István, a Közkincs Művészeti és Kulturális Közhasznú Egyesület elnöke. Elmondta, hosszas egyeztetések után, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával az egyesület elvállalta a programot, és kialakított egy gazdaságilag és szakmailag is fenntartható nonprofit működtetési rendszert. Így került ki 2014-ben a Mozgó Könyvek első, Emmanuel névre keresztelt könyves szekere, amelyet Jókai Anna nyitott meg a X. kerületben. Jelenleg már kilenc szekér működik, néhány alkalomszerűen vidéken is.

„A könyvek beszerzését, válogatását és elosztását egy szakmailag magasan képzett stáb végzi, ők döntik el, milyen könyvek kerülnek ki nap mint nap a szekerekre – fogalmazott az egyesület elnöke.

A nálunk vásárló emberek – fűzte tovább – személyesen tapasztalják meg kulturális küldetésünk alapjait, és szívesen ajánlanak fel kisebb-nagyobb könyvadományokat. Hálásak azért, hogy valaki más által juthattak hozzá egy számukra fontos olvasmányhoz, és cserébe szívesen le is mondanak más javára az általuk már esetleg többször is elolvasott könyvükről, örömet szerezve ezzel nekik. Az adományozókon kívül sokan jelentkeznek nálunk könyveladási szándékkal is, aminek szintén örülünk, mert nagy mennyiségű könyvre van szükségünk az összes szekér minőségi irodalommal való ellátásához. A kínálatot nap közben is folyamatosan frissítjük. Maga a tény, hogy egy egyszerű újság áráért értékes könyvekhez juthatnak a polgárok naponta frissülő kínálattal, nagyon szimpatikus mindenkinek.”

Boda István rendkívül fontosnak tartja, hogy az emberek nyomtatott könyvet is olvassanak, hiszen, mint mondta, egy, a tévé, okostelefon, számítógép vagy akár az autókijelző előtt eltöltött nap után mindenkinek szüksége lehet a kikapcsolódásra, amelyhez egy könyv megfelelő eszköz lehet, legyen az bármilyen olvasmány, amely érdeklődési körünknek, személyiségünknek, tudásvágyunknak megfelelő élményt nyújt. Arról, hogy mely szerzők a legsikeresebbek, az egyesület elnöke azt mondta: konkrét felmérésük nincs erre vonatkozóan, de természetesen vannak írók, akikből soha nincs elég, ilyen például Márai Sándor vagy Wass Albert. Emellett fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy igyekeznek minél több kortárs szerzőt is szerepeltetni a szekereken.