Krónika

Öt év börtönbüntetést kapott a Samsung-csoport alelnöke

Li Dzse Jongot vesztegetés, sikkasztás, adócsalás és hamis tanúzás vádjában találták bűnösnek

Öt év börtönbüntetésre ítélte az illetékes dél-koreai bíróság pénteken kihirdetett ítéletében a Samsung-csoport alelnökét - a csoport tényleges vezetőjét - vesztegetés, sikkasztás, adócsalás és hamis tanúzás vádjában.

Li Dzse Jong továbbra is tagadta bűnösségét mind az öt vádpontban. Ügyvédje bejelentette, hogy elfogadhatatlannak tartják az ítéletet, és fellebbeznek ellene.

Az ügyészség két héttel ezelőtt tizenkét évi börtönbüntetés kiszabását kérte a 49 éves vádlottra, aki fontos szerepet játszott a Pak Gun Hje leváltott és külön eljárásban vádolt elnökhöz köthető korrupciós botrányban. Az öt évi börtönbüntetés az egyik leghosszabb, amelyet valaha üzletemberre kiszabtak az országban. 

Az alelnököt - a Samsung-csoport egészségi állapota miatt vállalatvezetésre képtelen elnökének fiát - februárban tartóztatták le annak gyanújával, hogy 38 millió dollárt ajánlott fel vagy fizetett ki Pak Gun Hje volt elnök barátnőjének. Azt várta cserébe, hogy a kormány, illetve az állami nyugdíjalap - mint a legnagyobb részvényes - támogassa a Samsung két leányvállalatának összeolvadását, amely révén Li Dzse Jong további részvények vásárlása nélkül tudta növelni befolyását a cégben, és esélyét arra, hogy az egész vállalatbirodalom feje legyen. 

Az alelnök mellett az ügy négy másik vádlottját is bűnösnek találta a szöuli központi kerületi bíróság, közülük kettőt négy-négy évi letöltendő, egyet három évi felfüggesztett, egyet pedig két és fél évi felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt. 

Az ítéletben  a bírák megállapították, hogy az ügy hűen szemlélteti a politikai és a gazdasági hatalmi tényezők közötti erkölcstelen kapcsolatokat. 

Pak Gun Hjét az alkotmánybíróság korrupció vádja miatt márciusban elmozdította az elnöki székből, és külön eljárás folyik ellene. Őt akár életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik.

Június végén három év börtönre ítélték a terebélyes korrupciós botrány másik kulcsszereplőjét, Csoj Szun Szilt, a leváltott államfő barátnőjét és bizalmasát. Csoj Szun Szil ellen 13 ügyben emeltek vádat. Ez a bírósági döntés az első ellene hozott ítélet volt: amiatt kellett börtönbe vonulnia, mert kapcsolataival visszaélve elintézte, hogy lánya bejusson az ország egyik legpatinásabb egyetemére, ahol rendre magas osztályzatokat kapott le nem tett vizsgákért, nem létező vagy plagizált dolgozatokért, miközben állandóan hiányzott. 

Csoj Szun Szilnek - bár semmilyen hivatali tisztséget nem töltött be - komoly befolyása volt az államfő döntéseire. A barátnője révén Pak Gun Hje, illetve a kormány hatalmas pénzeket sajtolt ki dél-koreai nagyvállalatoktól, és a pénz - a Li Dzse Jong 
által kifizetett összeg is - olyan alapítványoknál landolt, amelyeket Csoj felügyelt.