Krónika

Önálló lesz az Igazságügyi Hivatal

Tudományos kutatói tevékenységgel is segítik majd a szaktárca munkáját

A Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalból való kiválással önálló Igazságügyi Hivatalt hoz létre a kormány – derül ki a Magyar Közlöny csütörtöki számában közzétett, október 1-jén hatályba lépő kormányrendeletből.

A hivatal többek között a jogi segítségnyújtással, az áldozatsegítéssel, a kárpótlással és egyes – nem büntetés-végrehajtással összefüggő – pártfogó felügyelettel kapcsolatos feladatokat lát majd.

Ugyancsak a hivatal feladata lesz a fővárosi és megyei kormányhivatalok szakigazgatási szerveiként működő fővárosi, megyei igazságügyi szolgálatok szakmai irányítása és egységes jogalkalmazásuk elősegítse. Emellett a miniszter felkérése alapján tudományos kutatói tevékenységgel segíti a szaktárca jogszabály-előkészítési feladatainak ellátását is. A rendelet szerint a jogi segítségnyújtással, az áldozatsegítéssel kapcsolatos ügyekben bizonyos kivételekkel első fokon az igazságügyi szolgálat, másodfokon az Igazságügyi Hivatal jár el. A főigazgató által vezetett hivatal az igazságügyért felelős miniszter irányítása alá tartozik majd.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom