Krónika

Nyakunkon az allergiaszezon

A parlagfű pollenkoncentrációja már Magyarország egész területén elérte a magas szintet, ilyenkor az erre érzékenyek tünetei súlyosbodhatnak

A napokban az egész országban elérte a parlagfű pollenkoncentrációja a magas szintet, sőt, az Alföld egyes területein a terhelés már nagyon magas szintű, mely megnehezíti az allergiások mindennapjait.

Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) előrejelzései szerint ma és holnap Kecskemét és Debrecen környékén már nagyon magas parlagfű-pollenkoncentrációval kell számolni, és az egész országra a magas pollenszint érvényes. A magas harminc-száz, a nagyon magas száz-ötszáz, az extrém magas pedig félezernél nagyobb pollenszámot jelent légköbméterenként. Utóbbira az idén még nem volt példa hazánkban.

A parlagfű-allergia tipikus tünetei közé tartozik a tüsszögés, az orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, sokan azonban ezek jelentkezése ellenére sem fordulnak orvoshoz. Márpedig ezek már közepes koncentrációnál is megjelennek, magas szinten pedig súlyosbodhatnak – magyarázta lapunknak Szigeti Tamás, az OKI Levegőhigiénés és Aerobiológiai osztályának vezetője. Léteznek vény nélkül kapható gyógyszerek is, de az a legbiztosabb, ha a kezelőorvos állítja be a megfelelő kezelést, ugyanis személye válogatja kinél mennyire erős az allergia – hangsúlyozta.

Az idei parlagfűszezon a meleg és csapadékos május és június miatt korábban indult a megszokottnál. Már július legelején megjelent a növény virágpora a levegőben, de tüneteket akkor még nem okozott.
A szezon előreláthatólag augusztus végén tetőzik majd, és hiába van most jó pár napja kánikula, a koncentráció várhatóan nem apad.

Európában hazánk az egyik legfertőzöttebb ország parlagfű szempontjából, ugyanis a nem őshonos növénynek kedvezőek az itteni klimatikus viszonyok. Irtása egyébként kötelező, a hatóságok július elsejétől a fertőzött terület nagyságától függően tizenötezertől ötmillió forintig is bírságolhatnak.
Országos szinten nagyjából 2,5 millió allergiásról beszélhetünk, közülük körülbelül egymillióan a parlagfűre érzékenyek. Az allergiások csökkenthetik a tüneteiket, ha a ruháikat, és az ágyneműjüket nem kint szárítják, ugyanis ezeken megtapadnak a pollenszemek, és szárítás után bekerülnek a lakásba. Hasznos a mindennapos hajmosás is. Az autóban célszerű csukott ablaknál utazni és légkondicionálót használni. A szellőztetésre pedig a kora reggel vagy a késő este a legalkalmasabb – hívta fel a figyelmet a szakértő. Hozzátette, a www.efop180.antsz.hu oldalon lévő, naponta frissülő térképes pollen–előrejelzés követése ajánlott az allergiások számára.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom