Krónika

Nincs már pácban a magyar horgász

A kedvező jogszabályi változások és a halállomány bővítése egyaránt növelte az itthoni és a hazánkba látogató turisták táborát

Egyre népszerűbb hobbinak bizonyul hazánkban a horgászat, és már nem csak a szomszédos államokból érkeznek hozzánk horgászturisták. Növekedett az igazolt versenyzők száma, és a változások a szabálykövető pecásoknak kedveznek.

Az elmúlt években a nemzetközi trendekkel egyezően Magyarországon is egyre többen hódolnak a sporthorgászatnak. Dinamikusan növekszik a horgászsportversenyek, ezzel együtt az igazolt versenyzők száma is – tudtuk meg a Magyar Országos Horgász Szövetségtől (Mohosz). A tavaly nyilvántartott, már négyszázezres taglétszámukhoz az egységes nyilvántartási rendszer bevezetése is hozzájárult, ami nemcsak az új tagokat, hanem olyanokat is újból rögzít, akiket valamilyen okból egy idő után évekig nem jegyeztek. A sportág népszerűvé válásának a halgazdálkodási jogszabályok változása is kedvez. Tavaly szinte az összes jelentős állami tulajdonú természetes víz a Mohosz haszonbérletébe került, az elmúlt időszakban egyre szebb fogásokat nyújtó Balaton és a Tisza-tó hasznosítói pedig speciális jogállású tagként csatlakoztak az országos szövetséghez. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyre több helyen nyílik lehetőség szabályos keretek között, egyetlen területi engedéllyel horgászni, és ezzel a lehetőséggel a Mohosz szerint élnek is a horgászat kedvelői. A két nagy tó mellett a Duna, a Tisza, a Velencei-tó, a Ráckevei-Duna-ág, valamint az intenzíven hasznosított és hallal telepített nagyobb víztározók vonzzák a legtöbb pecást. A horgászat térnyerése a térségek turizmusára is jó hatással van, igaz - ahogy ezt a Mohosztól megtudtuk -, a horgászati és a kapcsolódó vendégforgalmat sokáig nem mérték, de ebben is változás várható.

A halállományt és ezzel együtt az infrastruktúrát a tervek szerint szintén jelentős hazai és uniós forrás bevonásával fejlesztik majd. A már megítélt támogatások között is példaértékű a Vas megyei horgászvizekre biztosított, százmillió forintot meghaladó keret.

Megtudtuk azt is, hogy a Földművelésügyi Minisztérium a Mohosz szervezetével megkötött támogatási szerződéseken keresztül a Halgazdálkodási Alapból támogatja a vizek őrzésének fejlesztését és az őshonos halállományok védelmét. Az eddig megkötött támogatási szerződésekben - ezek értéke százmilliós nagyságrendű – benne van a halőrzés eszközfeltételeinek megteremtése, kiépítése is. A telepítések, illetve a fenntartási munkálatok értéke évente önmagában szintén több milliárd forint, és cél, hogy ennek döntő része állami tulajdonon valósuljon meg.

A szövetség szerint amennyiben számos más ország pozitív példáját követjük majd, akkor jó döntésekkel nagy lehetőségek nyílhatnak meg a jövőben nemcsak a hazai horgászok számára, de a speciális horgászturizmus fellendítése révén nemzetgazdasági értelemben is.


Ponty-, harcsa- és süllőgasztronómia

A legtöbb horgászturista a szomszédos országokból – Románia, Szlovákia, Ausztria - érkezik. Jelentős a német forgalom is, de több mint húsz további országból és érkeznek hozzánk. Itthon hagyományosan a ponty a legkedveltebb horgászhal (éppen ma ér véget a legrangosabb versenyek egyikének számító nemzetközi balatoni pontyfogó kupa), amely igen változatosan elkészíthető. Kiemelkedő gasztronómiai élmény lehet a közkedvelt süllő, a harcsa, de éppen egy jól elkészített keszeg is. Az elmúlt években már növekedésnek indult a magyar halfogyasztás, de e területen is van mit fejlődni. A természetes vizek kereskedelmi célú halászatának megszüntetésével a horgászok fogási lehetőségei egyre javulnak, míg a tenyésztői oldalon nagyobb hangsúlyt kap a minőségi magyar áru forgalmazása.