Krónika

Nigériában szükségállapotot hirdettek ki az Ebola-járvány miatt

2,7 milliárd forint értékű segélyalapot különítenek el a járvány megállítására

Az Egészségügyi Világszervezet pénteken nemzetközi egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a nyugat-afrikai Ebola-járványt és rendkívüli intézkedéseket sürgetett a vírus terjedésének megállítására. Goodluck Jonathan nigériai elnök eközben a lakosság és a nemzetközi szervek segítségét is kérte a járvány megfékezésében.

Ebola
Tonio Borg, az Európai Bizottság egészségpolitikai biztosa pénteken kijelentette, hogy az Európai Unió területein az Ebola-jelentette veszély rendkívül kicsi. "Ennek az az oka, hogy az EU-ba utazók közül viszonylag kevesen fertőződhettek meg az Ebola-vírussal, és amiatt, hogy a betegség csupán a fertőzött testnedveivel való közvetlen kapcsolattal terjed" - magyarázta a biztos. Hozzátette, azt is nagyon fontos figyelembe venni, hogy az európai térségnek nagyon fejlett egészségügyi és betegségmegelőzési rendszere van.

Nigériában szükségállapotot hirdettek ki az Ebola-járvány miatt. Goodluck Jonathan elnök pénteken bejelentette az Ebola-járvány megfékezésére jóváhagy 1,9 milliárd naira, azaz 2,7 milliárd forint értékű rendkívüli segélyalap elkülönítését. Afrika legnépesebb országának államfője pénteki közleményében azt kérte, hogy a megfelelő szervek a nemzetközi egyezményekkel és gyakorlattal összhangban tegyenek meg minden lehetséges intézkedést, amellyel hatékonyan megfékezhető az Ebola-vírus. Emellett a lakosságtól azt kérte, óvakodjanak a hamis információk terjesztésétől és a pánikkeltéstől. Jonathan felhívta az állami iskolák figyelmét arra, fontolják meg a jelenlegi tanítási szünet meghosszabbítását addig, amíg Nigériában a hatóságok az Ebola-vírus jelentette veszélyt alacsonyabb fokozatúvá nyilvánítják.