Krónika

Nemhiába keresték Fortuna kegyeit tavaly a magyarok

Miközben a Szerencsejáték Zrt. értékesítésének csaknem felét már a sportfogadás adja, újra divatba jött a lóverseny, a jó öreg ötös lottó népszerűsége pedig töretlennek bizonyul

Játékos nemzet a magyar. Legalább is ez derül ki abból az adatsorból, amelyet a Szerencsejáték Zrt. közölt a Világgazdaság megkeresésére.

Úgy tűnik, a szerencse istenasszonya, Fortuna tavaly nem volt fukar, bőségszarujának jóvoltából a négy lottójátékban négyen milliárdosok, ezernégyszázhatvanketten pedig milliomosok lettek. Történt ez úgy, hogy a cég értékesítésének csaknem felét már nem a lottó, hanem a sportfogadás adja. A legtöbb (ezerkilencven) milliomos az ötös lottón született, köztük ketten egyenesen milliárdosok lettek. Az Eurojackpot hetvennyolc szerencsés fogadót tett milliomossá, köztük egy játékos 5+1 találatával milliárdos lett. Az 5+1 találatosok közül egyébként kivétel nélkül mindenki legalább milliomos lett, az öt találatot elérők közül tizenegyen, a 4+2 találatosok közül pedig negyvenheten könyvelhettek el hét számjegyű nyereményt. Az online sportfogadás csaknem kétszázmilliárd forintot hozott a Szerencsejáték Zrt.-nek 2017-ben, és tavaly is két számjegű volt a növekedés.

A Szerencsejáték Zrt. kimutatása szerint az elmúlt évben öt különböző játékváltozatra is milliós nagyságrendben érkeztek be alapjátékok. A legnépszerűbb még mindig a jó öreg ötös lottó, heti 3,4 millió alapjátékkal, ezt követe a Puttó (2,1 millió), a hatos (1,65) és a skandináv lottó (1,35). A százezres nagyságrendű szelvényszámot generáló játékok táborában az Eurojackpot a legfajsúlyosabb tényező heti átlag hatszázezer alapjátékkal, maga mögé utasítja a Kenót (550 ezer), a Jokert (510) és a Luxort (360) is. A Joker huszonhárom telitalálatosának mindegyike ugyancsak milliomos lett, a kétszáznegyvenkét öttalálatos pedig egyaránt 1,3 millió forintot kasszírozott. A hatos és a skandináv lottón telitalálatra volt szükség a milliomosok „klubtagságához”, az előbbinél tíz, az utóbbinál tizenkilenc játékos mondhatta el ezt magáról, igaz, a hatos lottó adott egy milliárdost is.

Felmérések szerint egyre több nő próbálja ki különböző játékokon a szerencséjét, és a fogadók között sok a fiatal. Miután kezd divatba jönni a lóversenyfogadás is, nem csoda, hogy a Szerencsejáték Zrt. idén ismét rekordforgalomra számít.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom