Krónika
Ne tépjük, vágjuk a medvehagymát!
Egészségünkre is jó hatással van ez az illatos növény, de vigyázni kell, hogy gyűjtésekor nehogy összetévesszük a gyöngyvirággal
A medvehagymát már évezredek óta fogyasztják az emberek, az első bizonyítékok Dániából és Svájcból származnak. Igen elterjedt növény hazánkban is. Jó idő esetén akár már február utolsó napjaiban kibújhat a földből, de igazi szezonja általában március második felétől indul. Mivel valódi özönnövényről beszélünk, szinte az egész országban fellelhető. Szedése – majd fogyasztása – során gondosan kell figyelni arra, hogy véletlenül se keverjük össze más, vele hasonló lágyszárúakkal – például a gyöngyvirággal. Ez utóbbi ugyanis erősen mérgező, s évente több embert visznek miatta kórházba a mentők.
Mivel Magyarországon hat-hét esztendeje különösen divat lett a medvehagyma gyűjtése, fontos megjegyezni, hogy ezt a növényt a tájvédelmi körzetekben és a nemzeti parkokban szigorúan tilos szedni. A szabály megszegői súlyos pénzbüntetésre számíthatnak. A növénynek a levelei addig ehetők, amíg meg nem jelennek rajta az első virágkezdemények. Fontos tanács: a medvehagymát soha ne tépjük ki, hanem ollóval vágjuk le a fogyasztható részét. Tövestől kiemelve könnyen átültethető a kertekbe.
A medvehagyma nemcsak az étrendünket teheti változatosabbá, de számos pozitív egészségügyi hatása is van. Javítja az étvágyat, fokozza az emésztőrendszer működését, C-vitamin-tartalmának köszönhetően jót tesz az immunrendszerünknek is. Vérnyomáscsökkentő hatású, emellett lassítja a koleszterin lerakódását.
Mivel Magyarországon hat-hét esztendeje különösen divat lett a medvehagyma gyűjtése, fontos megjegyezni, hogy ezt a növényt a tájvédelmi körzetekben és a nemzeti parkokban szigorúan tilos szedni. A szabály megszegői súlyos pénzbüntetésre számíthatnak. A növénynek a levelei addig ehetők, amíg meg nem jelennek rajta az első virágkezdemények. Fontos tanács: a medvehagymát soha ne tépjük ki, hanem ollóval vágjuk le a fogyasztható részét. Tövestől kiemelve könnyen átültethető a kertekbe.
A medvehagyma nemcsak az étrendünket teheti változatosabbá, de számos pozitív egészségügyi hatása is van. Javítja az étvágyat, fokozza az emésztőrendszer működését, C-vitamin-tartalmának köszönhetően jót tesz az immunrendszerünknek is. Vérnyomáscsökkentő hatású, emellett lassítja a koleszterin lerakódását.