Krónika

Mellbe szúrta Putyin szobrát a Femen aktivistája

Másfélezer euró pénzbüntetést fizethet az ukrán nő

Megrongálta Vlagyimir Putyin viaszszobrát a Femen nőjogi szervezet egyik ukrán aktivistája Párizsban, aki tettéért 1,500 eurós pénzbüntetésre számíthat. A politikai menekültként Párizsban élő Jana Zsdanova ellen szexuális exhibicionizmus és rongálás miatt indult eljárás ellen.  

Putyint szíven szúrta kicsi
Szexuális exhibicionizmus és rongálás volt a vád a Párizsban politikai menekült státuszban élő ukrán nő ellen 

Az orosz elnök viaszszobrának megrongálása miatt ezerötszáz eurós (460 ezer forintos) pénzbüntetésre ítélték a 26 éves Jana Zsdanovát. A nő fellebbezett az első fokon szexuális exhibicionizmus és rongálás miatt kiszabott ítélet ellen. A bíróság a Grévin Múzeum által kért 3 ezer eurós (920 ezer forintos) anyagi kár megfizetésére is kötelezte az ukrán nőt.

A Franciaországban két éve politikai menekültként élő nő június 5-én jegyet váltott a hírességek viaszmásait bemutató múzeumba. Az „államfők termében” félmeztelenre vetkőzött, s a felsőtestére rúzzsal felírta, hogy Kill Putin (Öljétek meg Putyint!). Ezt követően feldöntötte az orosz elnök szobrát, aki egyébként aznap tett látogatást Párizsban, majd egy fakaróval többször mellbe szúrta a bábut, miközben azt kiabálta, hogy „Putin dictator” (Putyin diktátor).

Jana Zsdanova a perben többször is hangsúlyozta tette politikai jellegét. Az ítélethirdetést követően azt mondta, hogy „nagyon furcsa és egy vicc”, hogy szexuális exhibicionizmus miatt ítélték el. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy „a francia társadalom egy nacionalista része Putyin-barát lett”. Ügyvédje jelezte, hogy ha szükséges, az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak az ítélet miatt.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom