Krónika

Megválogatjuk, mit eszünk

Üdvös, hogy a lakosság végre odafigyel az ételeire, de az sem ártana, ha még többet mozognánk

Jó irányba változnak a magyarok étkezési szokásai – derült ki a GfK Hungária Piackutató Kft. felméréséből. Mint írják, számos tanulmány látott napvilágot az utóbbi időben, amelyekből kiderül, hogy sajnos elhízás tekintetében Európa élmezőnyébe tartozunk. A cég legfrissebb kutatásából az látszik viszont, hogy vannak biztató jelek.

A Bu­dapesti Nagybani Piac megbízásából készített 2017. őszi felmérés szerint ugyanis egyre többen fogadják meg a tanácsot, hogy érdemes naponta többször, kevesebbet enni. Ráadásul a nyári időszak is kedvez a fő étkezések közötti fogyasztóknak, számos hazai termesztésű, zamatos és lédús zöldség és gyümölcs közül választhatunk, amelyek nemcsak ízletesek, de tápanyagokban is gazdagok, és remekül hidratálnak. A legnépszerűbb élelmiszerek sorában a kávét, a csapvizet és az ásványvizet közvetlenül követik a gyümölcsök és zöldségek.

Kétségtelenül igaz, manapság egyre divatosabb az egészséges étkezés – mondta lapunknak Nagy Béla orvos. A szakember szerint ez öröm, az viszont már nem annyira, hogy a jó táplálkozás népszerűsítésében egy-egy nemzetközi vagy hazai „sztár” szava sokszor többet nyom a latban, mint akárhány orvosé vagy gasztroenteorológusé. Nagy Béla utalt rá, manapság nem az olcsó terméket keresik a vásárlók, hanem a jó ár-érték arány a meghatározó. Mint fogalmazott, e törekvés immár a szerényebb anyagi helyzetű családok esetében is megfigyelhető. Nagy Béla ugyanakkor aláhúzta, a pozitív változás kétségtelenül öröm, de sajnos a népesség egészét tekintve még bőven van mit leadni a súlyunkból. Hozzátette, a legjobban akkor örülne, ha az étkezési szokásaink mellett a mozgáskultúránk is módosulna, azaz több futót és kirándulót látna.