Krónika

Megtalálták az egyik fekete dobozt

A vizsgálat végéig az országban leállították valamennyi TU–154-es repülését

Megtalálták az orosz védelmi minisztérium múlt hét végén a Fekete-tengerbe zuhant Tu–154 típusú gépének egyik hangrögzítő berendezését – jelentette kedd reggel az orosz állami TASZSZ hírügynökség.

Az egyik fekete dobozt a repülőgép pilótafülkéje alól sikerült kimenteni a vízből. A berendezés megfelelő állapotban van, így azt rövidesen repülővel Moszkvába viszik, ahol a védelmi minisztérium szakemberei nekilátnak az elemzésének.

Jelenleg azt tartják a baleset egyik lehetséges fő okának, hogy idegen tárgyak kerülhettek a gép hajtóműveibe, de továbbra is vizsgálnak más lehetséges okokat, így pilótahiba, illetve a gép fedélzetén történt műszaki meghibásodás lehetőségét is.

Az orosz hírügynökség a mentőszolgálatoktól úgy értesült, hogy három újabb holttestet és rengeteg emberi maradványt találtak a szerencsétlenség térségében. Eddig tizenegy holttestet és nyolcvanhat maradványt szállítottak katonai géppel Moszkvába. Megtalálták Roman Volkov, a gép parancsnoka holttestét is, őt az egyenruháján lévő rangjelzésről azonosították.

Oroszország átmenetileg leállította valamennyi Tu–154 típusú utasszállító repülőgépének használatát, amíg nem tisztázzák, mi okozta a védelmi minisztérium gépének lezuhanását – jelentette kedden az Interfax orosz hírügynökség.

Mint ismeretes, az orosz védelmi minisztérium a szíriai Latakiába tartó gépe – fedélzetén nyolcvannégy utassal és nyolcfős személyzettel – vasárnap reggel a parttól ezerhatszáz méternyire zuhant a Fekete-tengerbe, röviddel azután, hogy felszállt Szocsi repülőteréről. A gépen katonák, újságírók, egy ismert segélymunkás és a hadsereg Alekszandrov művészegyüttesének hatvannégy tagja és vezetője utazott, akik újévi koncertet adtak volna a hmejmimi orosz légi támaszponton.


Nem oszlik fel az Alekszandrov együttes

Az együttest patronáló orosz honvédelmi minisztérium bejelentése szerint nem szűnik meg az 1928 óta működő kórus és tánckar, noha a veszteségeket pótolhatatlannak tekintik. A száznyolcvanhat tagból álló együttes jelentős része sorkatona. A veszteségek különösen az énekkart érintik érzékenyen: három szólistán kívül a teljes kórus a lezuhant gépen utazott. A bejelentés szerint megtartják tavaszi közép-európai turnéjukat is, Budapesten 2017. május 28-án lépnének fel.