Krónika

Megjelentek Balatonon a szúnyoglárvák, ma megkezdődik a biológiai védekezés

Idejében kezdték

Ma kezdődik a csípőszúnyogok elleni biológiai védekezés a Balaton térségében. A munka – az előzetesen tervezettnél jóval nagyobb területen kétezer-hatszáz hektáron – két napig tart, közölte Balassa Balázs, a munkát koordináló Balatoni Szövetség elnöke az MTI-vel.

Az elhúzódó télies időjárás miatt a sokéves átlagnál valamivel később kezdhették meg a szakértők a csípőszúnyog-tenyészőhelyek vizsgálatát a Balatonnál. Az elmúlt hetekben hullott sok csapadék miatt a tó körüli tenyészőhelyeket jelenleg is átlagon felüli mennyiségű víz borítja. A melegedő idő miatt ezekben a vízterekben megjelentek az embert támadó csípőszúnyogfajok lárvái, egyelőre kis számban és nagyon korai fejlődési stádiumban. A következő egy-két hétben a lárvasűrűség gyors növekedése várható, ezért a védekezést időszerű megkezdeni. A beavatkozás a parti zónát és a háttérterületek nádas-mocsaras, időszakosan víz alatt álló területeit érinti. Az elmúlt évekhez hasonlóan a biológiai szúnyoggyérítés költségeit a Balaton parti önkormányzatok állják.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom