Krónika

Mámorosan lövöldözött Stohl András

Bucival madarat lehet fogatni vagy inkább lövetni

Több mint három év szünet után a színész újra fegyvert foghatott. Kedden már euforikus hangulatban indult vadászni és azt tervezi, hogyan szerzi vissza a jogosítványát.

Hosszú várakozás után végre elérkezett a színész életébe az a pillanat, amikor ismét fegyvert foghatott vadra.

A vadászat szerelmese, mint ismert, 2010-ben Fót környékén autóbalesetet okozott, s büntetéséből öt hónapot a rácsok mögött le is töltött. Jogosítványát öt évre elvették, s fegyvertartási engedélyét is bevonták, vadászlőfegyvereit és a lőszereket úgynevezett hatósági tárolásra le kellett adnia. Szabadulása után Stohl vadászíjjal igyekezett helyettesíteni a puskákat – mostanáig. – Egy hónappal ezelőtt lejárt a büntetésem (a színész a jogkövetkezményekre gondolhatott – a szerk.) –, jogilag büntetlen előéletű ember vagyok. Ismét megigényeltem a fegyvertartási engedélyemet, és meg is kaptam, mégpedig a fegyvereimmel együtt – mesélte szinte euforikus, mámoros hangulatban András, aki épp vadászni indult, amikor kollégánk felkereste. Stohl 2

A színész jelen pillanatban tehát tiszta erkölcsi bizonyítvánnyal és saját lőfegyverekkel rendelkezhet. Azonban András fontosnak tartotta, hogy visszatérjen a büntetlen előéletét taglaló mondatára.
– Nem szeretném, ha bárki is félreértene. Én már örökre büntetett előéletű ember maradok, de jogilag és papíron elévült a büntetésem – magyarázta a színész, aki kedd délután már zavartalanul lövöldözhetett az erdőben. Stohl András egyébként visszaszerezheti jogosítványát is, ám ahhoz újra vizsgát kell majd tennie.

Mentesül a hátrányok alól

Mit jelent, ha egy volt elítélt jogilag büntetlen előéletű?
– A büntető törvénykönyv alapján minden elítélt annak függvényében, milyen jellegű és tartamú büntetést kapott, büntetése letöltése után mentesül az ahhoz fűződő hátrányok alól. Bizonyos idő elteltével már nincs nyoma az erkölcsi bizonyítványban a korábbi büntetésben – árulta el Stohl András egykori ügyvédje dr. Péchy Kristóf Ágoston.

Édesapja is vadászott

Hogy mennyire szenvedélyes vadász Stohl, arról korábbi interjúiban is beszélt.
– Vadászni mesés, én pedig szeretek gumicsizmában ülni a sárban. A kedvem is jobb, ha tudom, hogy a nap végén az erdőbe megyek, és ezt a színházban a kollégáim is látják rajtam. Édesapám is vadászott, és ő mondta egyszer, hogy ha meg akarsz valakit ismerni, vidd el vadászni – mesélte a színész.

Stohl azt is elmesélte, mit élvez annyira a vadászatban, és miért is várta annyira, hogy újra lőfegyvert vehessen a kezébe. – Lehengerlő élmény, amikor az ember járja a holdfényes téli erdőt, és csillog a szűz hó a fák között. Aztán egyszer csak felbukkan egy szarvas. Na, az elmondhatatlan, ezt mindenkinek át kellene élni – mondta korábban a színész.

Forrás: borsonline.hu