Krónika

Magas az amputációk száma

A finanszírozásváltozás nem érinti az érsebészetet

A nemzetközi adatokkal és az uniós sta­tisztikákkal összevetve Magyarországon háromszor annyi amputá­ciót végeznek el, az arány pedig sajnos nem változik – írta tegnapi közleményében a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz).

Úgy fogalmaztak, az utóbbi években „egyik kormányzat alatt sem sikerült alapvető javulást elérni az érsebészet állami egészségügyi finanszírozásában”, mivel az úgynevezett rekonstruk­ciós érműtétekért a kórházak általában nem kapnak annyi támogatást, amennyibe a beavatkozás kerül.

Az egyik legjellemzőbb adat – olvasható –, hogy egy combközépi amputációért többet fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), mint a végtag megmentését célzó, az elzáródott verőeret áthidaló műér beültetéséért vagy saját érből elkészített áthidalás elvégzéséért. A 2016. augusztus 1-jén megjelent új HBCS (homogén betegségcsoportok) finanszírozás változása nem vette figyelembe az érsebészeti-angiológiai radiológiai szakmai közösség elmúlt években beadott javaslatait.

Ennek következtében – fogalmazta meg a probléma eredőjét a Reszasz – továbbra sem várható javulás: az intézmények nem érdekeltek gazdaságilag az érbetegek ellátásában. Kijelentették, a szervezet megfelelő progresszivitású szintek megállapítására tett szakmai javaslatai egyelőre nem értek célt egészségügyi kormányzatnál.