Krónika

Két magyar van a világdöntőn

Szalonikiben versenyeznek a séfek és a cukrászok

Elkezdődött a WACS Global Chef Challenge világdöntője a görögországi Szalonikiben.

A versenyen két versenyző is képviseli hazánkat: Elek Richárd (Fausto’s, Budapest) a szakácsok között, míg Domonkos Dávid (Sugar! Design Cukrászat, Budapest) a cukrászok között méri össze tudását a világ minden tájáról érkező versenytársaival.

Tavaly októberben Prágában rendezték a WACS közép-európai döntőjét, ahol a három versenyben – szakács, junior szakács és cukrász – összesen négyen nyerhettek kvalifikációt az idei világdöntőre. Különösen jól sikerült ez a megméretés nekünk, magyaroknak, hiszen először jutottunk világdöntőbe, és rögtön két versenyszámban is.

Most a világdöntőben, a séfek versenyén a világ húsz, a cukrászokén tíz ország legjobbjai mérik össze a tudásukat. A szakácsoknak négy fogást kell elkészíteniük, tizenkét személy részére öt óra alatt. Az alapanyagok között kötelezően szerepelnie kell egyebek mellett a libamájnak, a skót lazacnak és fésűkagylónak, a holland borjúnak, illetve a Valrhona csokoládénak. A cukrászok előtt sem áll kisebb kihívás, nekik egy legalább hatvan centiméteres díszmunkát, tányérdesszertet kell elkészíteniük hat és egy gateaut (tortát) nyolc személy részére. A döntőben a séfek és cukrászok munkáját már commis-k is segítik, így Elek Richárd tevékenységét Hack Barnabás, míg Domonkos Dávidét Kiss Dániel. A két magyar versenyző mögött kemény felkészülés áll, hiszen már­cius óta gyakorolnak. A magyar csapat szereplését folyamatosan lehet követni a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Facebook-oldalán.