Krónika

Két évtizede folyamatosan javul a Balaton vízminősége

Az algák, a nád, a hal és a szúnyoglárva is része a tavi ökoszisztémának

A Balaton vízminősége az elmúlt húsz esztendőben példaértékű javuláson ment keresztül, és ez a kedvező állapot idén is folytatódni látszik – tudatta legutóbb a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete. A Nemzeti Víztudományi Program részeként végzett vizsgálatokból kiderült, a tó a korán beköszöntő meleg időjárás hatására már június első hetére „nyár közepi” állapotba került, a víz hőmérséklete időnként elérte a magas, huszonnégy-huszonöt fokot.

A jelenlegi száztizennyolc centiméteres, azaz relatíve magasan tartott szint következtében a szélmozgások a víztestet kevésbé keverték át, így az üledék felső finom rétege ritkán keveredett fel. Mindez azt eredményezte, hogy a vízoszlop átlátszóbb lett, s a napsugárzás sokkal nagyobb százaléka ért el a Balaton fenekéig. Mint az Akadémia közölte, számos ponton már június második felére vastag algaszőnyeg fejlődött ki az üledék felszínén. Ez a természetes takaró jelentős mennyiségű oxigént termelve időnként gázbuborékokkal telítődve felszakadozott és tenyérnyi foltokban jelent meg a víz felszínén – például Káptalanfüred térségében június végén és július elején.

A víz minőségét jól mutatja klorofill-a koncentrációja, amely a legfrissebb adatok szerint 4,8 és 9,5 mikrogramm között változott literenként. A két szélső érték értelmezéséhez tudni kell, hogy a természetes fürdővizekről rendelkező hazai szabályozás úgy szól, hogy egy adott víz akkor tekinthető kiváló, illetve jó minőségűnek, ha az algák mennyiségének becslésére használt mutató, a klorofill-a részaránya nem éri el a tíz, illetve huszonöt mikrogrammot literenként. Fontos leszögezni, hogy az algák – akárcsak a halak, a nád és a szúnyoglárva – a tavi ökoszisztéma elengedhetetlen részét képezik, potenciális kockázatot csupán bizonyos csoportjaik tömeges elburjánzása jelenthet. Erre az MTA szerint jelenleg kicsi az esély.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom