Krónika
Jedlik Ányos kitalálta, Vörösmarty Mihály elnevezte a fröccsöt
Az ásványvíz gyászos dolog, elrontja a bor jellemét, de a szikvíztől a badacsonyi vagy egri fehér illata nem változik – írta Márai Sándor, aki szerint a képletet csak a csapos ismeri
Igaz ugyan, hogy Jedlik Ányos 1826-ban lepte meg bencés rendtársait a mesterséges savanyúvízzel – majd szikvízüzemet is létesített –, ám a szifonfejet az angol Charles Plinth szabadalmaztatta 1813-ban. Hazánkban Jedlik nyomán gyorsan közkedvelt lett a mesterséges ásványvíz, és találmánya már a 19. században virágzásnak indult. Ötletével, a szifon aljáig érő csővel több szén-dioxidot tartott meg az ital. Ő maga így vallott italáról: „Talán azon betegségekben sem lenne czéliránytalan ital, mellyekben a szénsav által történendő izgatás a belső részekre jótékonyan hat. Mondhatom, volt alkalmam cholera idejében némelly ismerőseim közül tapasztalni.”
Kezdetben a szódavizet szikvízgyártó kisiparosok állították elő és üvegszifonokban árulták, amelyek visszaválthatók voltak.
A 20. század második felében már otthon is készíthetett mindenki szódát, a fémből készült szifonokba a szén-dioxidot és a nyomást a rászerelhető patron tartalma adta. Mára a klasszikus szódát kiszorították a palackozott ásványvizek.
Pedig még Márai Sándor sorai is dicsőítették a friss nedűt, a szódát: „A szódavíz nem ásványvíz, ezt jegyezzük meg jól. A szóda már a civilizáció, az igaz, de nemzedékek és évszázadok fortélya kellett hozzá, míg a magyar megtanulta és feltalálta a fröccsöt, ami a hosszú élet titka. Sajátságos, de igaz, hogy fröccsöt nem tud a magánember készíteni. Hiába tanulod meg a leckét, hasztalan vásárolsz háromdecis poharakat, hiába méred ki és vegyíted aggályos gondosan a két deci bort egy deci szikvízzel, a fröccs képletét csak hivatásos csapos ismeri. Minden ásványvíz gyászos dolog, elrontja a bor jellemét, de a szikvíztől a badacsonyi vagy egri fehér illata nem változik.”
Így lett elvitathatatlan magyar találmány, később egyenesen hungarikum a szikvíz és a fröccs, mely utóbbi arányainak szigorú szabályai és elnevezései voltak, gondoljunk csak a hosszúlépésre, a házmesterre vagy a maflára. Bár a hagyomány szerint a fröccsöt mint frissítőt Jedlik Ányos találta ki, amikor 1842. október ötödikén a „nemzet mindenese”, Fáy András fóti présházában váratlanul előhúzott a háta mögül egy palackot, és szódát spriccelt a meglepett társaság borába, de az elnevezés nem az ő ötlete. Czuczor Gergely nyelvtudós kérdésére „spriccer”-nek illette Jedlik az italt, de Vörösmarty Mihály szerint az elnevezés túl németes volt, így felkiáltott: „Legyen inkább fröccs!”
A megfelelő vízből készült szódavíznek élvezeti értéke mellett számos egészséget befolyásoló hatása van. Elősegíti az emésztést, csökkenti a teltségérzetet. A szódavíz nem hígítja fel a gyomorsavat, ellenben csökkenti az émelygést, a hányingert. A szódavíz fogyasztása előnyös a sportolók és a nehéz fizikai munkát végzők számára, mert enyhíti az izomfájdalmakat, a fáradtságérzetet.