Krónika

Itt a lombhullás: tilos az égetés, a lehullott faleveleket ingyen elviszik

Budapesten évente hatvan-nyolcvanötezer köbméter avart gyűjtenek össze, amelynek javát – kiegészítve egyéb zöldhulladékkal – Pusztazámoron komposztálják

Budapest területére is érvényes a tűzgyújtási tilalom, ezért nem szabad égetéssel megszabadulni száraz kerti hulladékunktól. A tűzvédelmi előírásokat, szabályokat komolyan kell venni, ellenkező esetben jelentős pénzbírsággal kell számolnia az elkövetőnek. A büntetés húszezer forinttól indul, de az összeg akár a hárommilliót is elérheti.

A száraz időjárás nemcsak a Duna vízállásán, hanem a falevelek hullásán is látszódik – mondta lapunknak Nagy Miklós kertészmérnök. A szakembert annak kapcsán kérdeztük, hogy itt az ősz, s a tűzgyújtási tilalom okán egyre több helyen útban van, okoz gondot az avar. A tűzgyújtási tilalom nem öncélú önkormányzati rendelet, hanem fontos „légvédelmi” okokra vezethető vissza – fogalmazott a mérnök. Mivel Budapest levegője még a legnyugalmasabb napokon is messze áll a tisztának tekinthető erdei viszonyoktól, érthető, ha az egyes kerületek vezetése tiltja, hogy a korom és egyéb káros anyagok koncentrációja tovább növekedjen. Utalt arra, a tűzvédelmi előírásokat, szabályokat komolyan kell venni, ellenkező esetben számottevő pénzbírsággal kell számolnia az elkövetőnek. A büntetés húszezer forinttól indul, de az összeg extrém esetben akár a hárommillió forintot is elérheti. A legjobb megoldás természetesen a lombok házi komposztálása lenne, de erre nincs mindenkinek lehetősége, illetve sokan nem is óhajtanak ilyesmivel bajlódni – mondta Nagy Miklós.

Fontos tudni, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zártkörűen Működő Nonprofit Rt. mint hulladékgazdálkodási közszolgáltató 2005 óta szállítja el Budapest mind a tizenkilenc zöldövezetes kerületéből a kerti zöldhulladékot, amelyet ezután a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központban komposztálnak. Egy 2016-os kormányrendelet alapján 2016 elejétől a lehullott faleveleket és ágakat külön edényben vagy biológiailag lebomló hulladékzsákokban kell gyűjteni. A szakember ezzel kapcsolatban felhívta arra a figyelmet, hogy a fenyőféléket vagy a diófalevelet nem tanácsos összevegyíteni más fák avarjával, hiszen azok magas gyanta-, olaj- és mérgező anyag tartalmuk miatt nehezítik a komposztálás folyamatát, annak ellenére, hogy 2015 óta már nincs érvényben ilyen tiltás. Budapesten amúgy esztendőnként változó mennyiségben hatvan-nyolcvanötezer köbméter lehullott falevelet gyűjtenek össze, s ehhez jön még sok egyéb zöldhulladék is, például ágak vagy lenyírt fű. Az ebből kinyert termőföld jó áron értékesíthető a kereskedelemben.