Krónika

Ijesztően sokat vesztegelünk

A múlt évben átlagosan tizenhat órával többet töltött dugóban egy budapesti ingázó, mint 2017-ben

Átlagosan százhatvankét órát töltött forgalmi dugóban egy budapesti ingázó tavaly – derült ki egy kutatásból.

Az Inrix kutatóintézet által készített felmérés harmincnyolc ország több mint kétszáz világvárosának közlekedési körülményeit vizsgálta. Ez alapján a magyar főváros a harmincadik helyen áll. Még szomorúbb ez annak fényében, hogy ez az adat tizenegy százalékkal, vagyis tizenhat órával nőtt 2017-hez képest.

Az első helyen Kolumbia fővárosa, Bogota áll, ahol átlagosan kétszázhetvenkét órát rostokoltak a sofőrök 2018-ban, igaz, ez öt százalékkal csökkent a tavalyelőtti adatokhoz viszonyítva. A lista második helyén Róma áll kétszázötvennéggyel, a bronzérmes pedig Dublin lett átlagosan kétszáznegyvenhat elpazarolt órával.

A kutatás arra is kitért, hogy az adott város dugóiban az utolsó kilométert átlagosan mekkora sebességgel tették meg az autósok. Ezen a listán Dublin áll az élen, ahol megközelítőleg kilenc kilométeres sebességgel lehetett közlekedni. Budapesten az utolsó szakaszon tizenhét kilométeres sebességet mértek.

Az Inrix bizonyos országok esetében kísérletet tett arra is, hogy megtudja, mindez milyen mértékben hatott a gazdaságra. Ezt megbecsülni viszont több mint nehézkes, mivel ez számtalan tényezőtől függ: a helyi munkaerőpiac, az utazás módja és az egyéb gazdasági körülmények is befolyással vannak rá, ezen adatok pedig nem álltak a kutatók rendelkezésére. Ennek tudatában azt az eredményt kapták, hogy az Egyesült Államok polgárai nyolcvanhétmilliárd dollárt buktak, ami a teljes GDP hatvan százaléka. A britek 7,9 mil­liárd fontot, a németek pedig 5,1 milliárd eurót veszítettek a fennakadások miatt. A kérdés összetettsége kapcsán sajnos Magyarország adatai még így sem megbecsülhetők.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom