Krónika

Hunnia-per: beismerés, és felfüggesztett börtön

Már tizennyolc személyt vádolnak a Budaházy György és társai ellen indult büntetőügyben, amelynek megismételt elsőfokú tárgyalássorozata zajlik a Fővárosi Törvényszéken

A tavaly őszi próbálkozások után tegnap érdemben megkezdődött a Hunnia-per megismételt elsőfokú tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Az elsőrendű vádlott, Budaházy György továbbra is az ügyész kizárását szorgalmazta, Szász Endre, harmadrendű vádlott a tisztességes eljárásért emelt szót, a tizenheted rendű vádlott pedig beismerte bűnösségét.

Budaházy
A vádlottak padján Budaházy György és Szász Endre (jobbról a harmadik) (Fotó: Ficsor Márton)

Kissé kaotikus állapotok között kezdődött tegnap reggel kilenc óra után a tárgyalás. Pontosabban csak kezdődött volna, ugyanis egy korábbi, szeptemberi alkalomhoz hasonlóan ismét nem volt teljes a vádlottak padsora, késett ugyanis a harmadrendű vádlott. Ő volt az, aki miatt egyszer már elhalasztották a tárgyalást, ugyanis nem jelent meg, majd másodszorra novemberben védő híján nem járult hozzá, hogy tárgyalást tartsanak. Hiányzott emellett a másodrendű vádlott védője is. – Beszélt vele egyáltalán az elmúlt fél évben? – tette fel a kérdést a férfinak Ignácz György bíró. – Valahogy megoldjuk – zárta aztán rövidre a bíró. Ezután egyórás szünet következett.

– Még a végén elkezdjük a tárgyalást – mondta a szünet után, már az összes vádlott jelenlétében Ignácz György. A Hunnia-pernek eddig tizenhét vádlottja volt, most ez eggyel nőtt, ugyanis Sz. István ügyét, akit az egyik vádpontban bűnsegédi magatartással vádolnak, egyesítették Budaházyék ügyével. A vád szerint a Budaházy György által létrehozott és vezetett Magyarok Nyilai szervezet 2007 és 2009 között terrorcselekményekkel próbálta befolyásolni az akkori MSZP–SZDSZ-kormány politikáját, Molotov-koktélos támadásokat intéztek több kormánypárti politikus ingatlanja ellen. Az ügybe most már tizennyolcad rendű vádlottként bekerült férfinak a vád szerint a 2009. áprilisi, futball-labdába rejtett robbanószeres cselekményhez volt köze – magyarázta a bíró.

Tavaly szeptemberben a vádlottak Prancz Balázs ügyész kizárására tettek indítványt, szerintük ugyanis ő is felelős az elsőfokú eljárás során történt törvénysértésekért. Ennek elbírálása jelenleg is tart, megszüntették ugyanakkor – bűncselekmény hiányában – azt az eljárást, amely Budaházy feljelentésére indult az ügyészség egyes állítólagos jogsértései miatt.

Budaházyék ügyében a nyomozás több mint tíz évvel ezelőtt indult. Az elsőfokú, nem jogerős ítélet csak 2016-ban született meg, ebben Budaházy tizenhárom év letöltendő fegyházat kapott terrorcselekmény, lopás, lőfegyverrel visszaélés miatt. Akkor a bíróság összesen százhúsz év letöltendő szabadságvesztést szabott ki a vádlottakra. Fellebbezések nyomán az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára került, amely idén áprilisban hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárásra utasította
a törvényszéket. Ez zajlik most. 

– Miért nem hoztak még határozatot az ügyész kizárására vonatkozóan? – érdeklődött Budaházy. Majd kiemelte, a másodfokú ítélet hatályon kívül helyezési végzése alapján módosítani kellett volna a vádat is, ugyanis szerinte nem történt terrorcselekmény. Tőle Szász Endre vette át a szót. – Fikció volt már a meggyanúsításom is – mondta a harmadrendű vádlott, aki szerint az eljárást tisztességesen lezárni csak a felmentésével lehet.

A vádlottak egy kivétellel tagadták bűnösségüket. A tizenheted rendű vádlott – akit lőfegyverrel való visszaéléssel vádolnak – viszont beismerte azt. Ő végül tegnap nem jogerősen egy év egy hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott.