Krónika

Hetven éve repül az ember szuperszonikus sebességgel

Rekordok

Hét évtizede sikerült ember alkotta szerkezettel először átlépni a hangsebességet, 1947. október 14-én az akkor huszonnégy esztendős Chuck Yeager 1,07 Machot ért el a Bell X-1-es kísérleti rakéta-repülőgéppel a kaliforniai Edwards légibázis közelében.

Teljesítményével Yeager a mítoszok közé száműzte azt legendát, hogy a hanghatár áttörhetetlen, és minden repülő eszköz megsemmisül a hatalmas tempó közelében. Később ugyancsak Chuck Yeager volt az, aki először teljesítette a kétszeres hangsebességet is. A jelenleg kilencvennégy éves, nyugállományú tábornok ma is rendszeresen száll fel szuperszonikus gépekkel, és lépi át azokkal a hangsebesség többszörösét.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom