Krónika

Gyújtogatás volt a kollégiumnál

Három tinédzser kétszáz forintért vásárolt körömlakklemosót locsolt az épület oldalának támasztott matracra, majd miután tüzet szítottak, sietve távoztak a helyszínről

Két tizenöt éves és egy tizenhat éves fiatal okozta a Ráday utcai kollégiumban keletkezett tüzet, amelynek következtében egy ember elhunyt. A fiúk heccből, szórakozásból gyújtogattak.

gyújtogatás 20190202
Bontásra várva. Az intézmény több szinten kiégett, újjá kell építeni (Fotó: Ficsor Márton)

Szándékos gyújtogatás miatt égett ki a Károli Gáspár Református Egyetem IX. kerületi, Ráday utcai kollégiuma, a tűzben egy ember életét vesztette – közölte tegnap Terdik Tamás sajtótájékoztatón. Budapest rendőrfőkapitánya elmondta, a katasztrófavédelemmel való szoros együttműködésnek köszönhetően az ügyben három fiatalt – ketten tizenöt, egyikük pedig tizenhat éves – hallgattak ki halált okozó közveszélyokozás megalapozott gyanúja miatt. Ők ténybeli beismerő vallomást tettek, tettüket megbánták, és szabadlábon védekeznek.

A három budapesti fiatal január 23-án egyikük otthonában kitalálta, hogy valamit fel kellene gyújtani. Kétszáz forintért körömlakklemosót vásároltak, majd a Markusovszky tér felé vették az irányt, hogy kukákat gyújtsanak fel. A téren a kollégium falához támasztott ágyszivacsot találtak, ezt egyikük lelocsolta körömlakklemosóval, másikuk pedig meggyújtotta. A tűz gyors terjedését látva sietve távoztak. „Felelősen kijelenthetjük, hogy a három fiatal együttes ténykedése hozzájárult a kollégium kiégéséhez” – mondta Terdik Tamás, aki hangsúlyozta, a fiatalok heccnek tekintették a dolgot.

Palotai Zsolt Gábor, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatóhelyettese arról beszélt, a tűzoltók a riasztást követően nyolc perc alatt a helyszínre érkeztek. A nagy terjedelemben, több szinten kiégett épület oltása három órán át zajlott. A falhoz támasztott szivacs mögött egy használaton kívüli ajtó volt, a mögötte lévő berendezési tárgyak is begyulladtak. Az ajtó egy lépcsőházba nyílt, amelynek tetején egy nyitott ablak kéményhatása tovább segítette a lángok gyors terjedését.

Lapunk azon kérdésére, hogy a fiatalok milyen mértékű büntetésre számíthatnak, a rendőrkapitány úgy felelt, ennek eldöntése nem az ő hatáskörük. Minden nyomozási adatot teljeskörűen feltárnak és az ügyészség rendelkezésére fognak bocsátani.

A kollégiumban százhuszonöt diák lakott, ám a vizsgaidőszak miatt a baleset estéjén sokan nem tartózkodtak az épületben. A tűzben egy, az épületben átmenetileg megszállt, negyvenhét éves, négygyermekes édesapa hunyt el. A család számára péntek délutánig már több mint tizennyolcmillió forint adomány gyűlt össze - tájékoztatta lapunkat Zsengellér József az egyetem rektorhelyettese.

A diákok megsegítésére harmincnégymillió forint adomány gyűlt össze, ezt teljes egészében a Károli diákjai kapják meg, minden károsult egységesen nagyjából kétszázezer forintot – mondta az InfoRádiónak Fekete Zsuzsa, a Magyarországi Református Egyház szóvivője. Hozzátette, az elhunyt temetésének költségeit az egyetem állja.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom