Krónika

Gyors ütemben bővül az autópark, nyárra elfogy az R rendszám

Az 1990 augusztusában indított három szám, három betű rendszer a vártnál gyorsabban, 2026-ra kifuthat és egyelőre még kérdés, mi lesz utána

Még az idén nyáron kifut a rendszámoknál a most használt R betű, márpedig, ha ilyen ütemben folytatódik a karakterek cseréje, hat-hét év múlva elbúcsúzhatunk a jelenlegi azonosító-rendszertől.

„A Belügyminisztérium várakozásai szerint még az idén megkezdődik az S betűvel kezdődő rendszámok kiadása” – válaszolta a Vezess.hu kérdésére a BM sajtóosztálya.

A gyors rotációnak mindenekelőtt a felpörgő használtautó import az oka, hiszen tavaly százötvenötezer behozott autóval rekordot döntött a szürke import, emellett százötvenkilencezer vadonatúj személy- és kisteherautót is forgalomba állítottak, ami az egyik legmagasabb eladási szám idehaza. Hogy mennyire gyors volt az R betű kifutása, arra jó példa, hogy a mögöttünk álló másfél évtizedben volt, hogy akár négy évig is kitartott egy betű.

P: 2016. december és 2018. szeptember, N: 2014. december–2017. február, M: 2011. november–2015. március, L: 2007. december–2012. március, K: 2005. december–2007. október, J: 2003. december–2005. november.

Az okmányirodák akár több hónapig tartó átfedésben oszthatják a kifutó, és az új betűvel kezdődő rendszámokat. A nagyforgalmú okmányirodákban (amelyeket autókereskedők is rendre látogatnak) gyorsabban elfogy a kiszállított mennyiség, míg egy kisebb irodában két-három hónap múlva fogy ki a korábban leszállított készlet, és csak akkor kezdik az új betűket kiadni – írja a Vezess.hu.
Az R betű bevezetése egyébként meglepetést okozott, mert az O betű következett volna a sorban. Ezt az illetékesek azzal indokolták, hogy az O összetéveszthető a Q és a 0 karakterekkel – bár a rendszámtáblák második és harmadik helyein azóta is használatos ez a betű. Másrészt korábban a rendőrség ezernyi járművének kezdődött R betűvel a rendszáma, és bár az ORFK az elmúlt években hanyagolni kezdte ezt a karaktert, sokan – talán rájátszva a rendőrség régi gyakorlatára – plusz pénzért kértek ilyet az autójukra.
A hatóságok korábban 2030 utánra várták a mostani, 1990 augusztusában indított három szám, három betű kifutását, ám ha így folytatódik, 2026 környéke a reálisabb időpont. Hogy utána jön-e a terület alapú rendszám, arról nincs hír.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom