Krónika

Gátlástalan tolvajok irtják az erdőt

Csak megbízható kereskedőtől vagy közvetlenül az erdészetektől vegyünk tűzifát – hívja fel a figyelmet a Pilisi Parkerdő Zrt.

Legalább tíz erdei köbméter kocsánytalan tölgyet és cserfajú fát vágtak ki és tulajdonítottak el ismeretlenek a Pilisszentlászló közeli erdőben. A kár értéke, tűzifában számolva, meghaladja a kétszázezer forintot – írja a Pilisi Parkerdő Zrt. lapunkhoz eljuttatott közleményében. A hideg és a fűtési szezon beköszöntével a társaság fontosnak tartja összefoglalni a tűzifavásárlás legfontosabb szabályait.

Falopást észleltek november közepén a szentendrei erdészet munkatársai a Pilisszentlászló községhatár 21/A jelű erdőrészletben, ahol ismeretlenek csaknem tíz erdei köbméter kocsánytalan tölgyet és cserfajú fát vágtak ki és tulajdonítottak el, a kár tűzifában számolva meghaladja a kétszázezer forintot. A terület ráadásul országos védettséget élvez, így a falopás egyben természetkárosítást is jelent. A rendőrség a fatolvajokat nem sokkal később előállította, ám a hideg és a fűtési szezon beköszöntével a társaság fontosnak tartja összefoglalni a tűzifa vásárlás legfontosabb szabályait.

A hazai erdők fakészlete Magyarország egyik legértékesebb és – az erdészetek munkájának köszönhetően – folyamatosan gyarapodó természeti kincse és vagyona, amelyet a fűtési szezon kezdetén rendre intenzív támadások érnek az illegális fakitermelők, a fatolvajok részéről – írja a Pilisi Parkerdő Zrt. Aki a minél olcsóbb fűtés érdekében bizonytalan forrásból származó tűzifát vásárol – gyakran számla nélkül –, talán bele sem gondol abba, hogy az erdészek nemzedékei által óvott érték jut el hozzá illegálisan.

A zrt. az általa kezelt erdőterületek fakészlete és a nemzeti erdővagyon védelmében szeretné felhívni a tűzifát vásárlók figyelmét néhány dologra. „Kizárólag megbízható kereskedőtől vagy közvetlenül az erdészetektől vásároljunk tűzifát, és minden esetben kérjünk számlát, amelyen a vásárolt mennyiség és az ár is szerepel. Ne vegyünk ömlesztett tűzifát, ugyanis a tisztességtelen árusok csalhatnak a mennyiséggel.

A frissen vágott tűzifa esetében, a magas víztartalma miatt csak a térfogatban és nem a súlyban megadott mennyiség megbízható. Ha ismeretlentől vásárolunk tűzifát, legyünk jelen a felpakolásnál és mérlegelésnél, sőt, nem túlzás fotókat is készíteni a szállítás előtt és után” - hívja fel a figyelmet közleményében a társaság.


Mikulás a parkban

Lovas kocsival a Budakeszi Vadasparkba látogat ma délelőtt 11-kor a Mikulás, és ajándékot osztogat a gyerekeknek. Az ünnepi program mellett mosómedve, nyestkutya, sakál és kisragadozó látványetetésekkel is várják a park munkatársai az érdeklődőket. (MH)

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom