Krónika

Független az életkortól az allergia

Hosszú távon a növények nemesítése is növeli annak kockázatát, hogy irritációs tüneteket váltsanak ki az emberi szervezetben

Ha valaki allergiás, nem árt tudnia, hogy milyen gyümölcsöket, zöldséget ehet, és azokat miképp fogyaszthatja – hívja fel a figyelmet Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének adjunktusa az egyetem honlapján. A hőkezelés enyhítheti az irritáló hatást, de a fagyasztás egyáltalán például nem befolyásolja azt.

Az allergia bármilyen életkorban kialakulhat, gyermekkorban a tej, a tojás, a gabonafélék és a mogyoró okozza a leggyakoribb tüneteket, míg felnőttkorra inkább a pollen, zöldség és gyümölcs irritációja a jellemző.

Fontos tudnivaló, hogy a zöldség-, gyümölcsallergia mindenkinél máshogyan jelentkezhet, ezek lehetnek kiütések, ekcéma, orrdugulás, erős köhögés.

A legjellemzőbb allergizáló a zöldségek közül a zeller, sárgarépa és a petrezselyem. Kevesen tudják, hogy az ételízesítők, instant levesek nagy része tartalmazza ezeket szárított formában. A gyümölcsöknél az alma, dinnye és citrusfélék, valamint a banán okoz leggyakrabban tüneteket.

A zöldségek, gyümölcsök allergénjei általában hőkezelésre elbomlanak. A hámozás, a darabolás viszont nem segít, ahogyan a fagyasztás és a hűtés sem. Az éréssel viszont fokozódhat az allergizáló hatás. Egy sárga, éretlenebb paradicsom kevésbé irritál, mint egy nagyon érett. Az érés, a tárolás, sőt még a fajta is befolyásolja a növények tulajdonságait. Almaféléknél a szakemberek megfigyelték, hogy a jonatán és a jonagold inkább allergizál, mint más fajták. Hosszú távon a növények nemesítése is növeli a humán betegségeket kiváltó tulajdonságaikat, mert ezekkel a beavatkozásokkal megváltoznak a növényi stresszfehérjék, amelyek kiválthatják az emberi szervezet reakcióit, ezáltal egy-egy növény allergénebbé válhat a korábbi változathoz képest.

A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy ha egy kozmetikum tartalmazza az allergiát okozó zöldséget vagy gyümölcsöt, akkor az ugyanúgy kiválthatja a nem kívánt reakciót. A pollenérzékenység együtt járhat valamilyen gyümölcs- vagy zöldségallergiával is.


A keresztreakciónak nevezett jelenség akkor alakul ki, ha azonos családból származik a két allergén növény: például a nyírfa – alma, barack, szilva, körte és a parlagfű – dinnyefélék, cukkini, tök, uborka. Ilyen esetekben előfordulhat, hogy kizárólag a pollenszezonban jelentkeznek a tünetek az adott gyümölcstől, a téli szezonban nem. Ez különösen az almára igaz, de a szakember azt tanácsolja, hogy egész évben – főleg ha valakinek komolyabb tünetei vannak – kerüljük az adott zöldséget, gyümölcsöt.