Krónika

Folytatódott a Budaházy-per

Hiller István szerint 2007-ben terrorcselekmény történt

Terrorcselekményként élte meg a háza elleni 2007-es támadást Hiller István. A szocialista politikus erről – az MTI tudósítása szerint – tanúként beszélt a Budaházy György és társai elleni megismételt büntetőper keddi tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken.

Hiller István – aki a vádbeli időszakban oktatási miniszter és országgyűlési képviselő volt – pesterzsébeti házára 2007 decemberében lőttek rá. A vád szerint az egészségbiztosítási törvény közelgő parlamenti szavazása kapcsán így próbált a Budaházy által létrehozott és vezetett Magyarok Nyilai nevű szervezet nyomást gyakorolni az akkori MSZP–SZDSZ-kormánykoalícióra. Hiller hangsúlyozta: a támadás nem változtatta meg a politikáját, az egészségbiztosítási törvényt pedig nem sokkal később megszavazták.

A jelenleg az Országgyűlés alelnöki posztját betöltő politikus a tárgyaláson elmondta: a háza üres volt, amikor a hálószobájába lövedékek csapódtak. Senki nem sérült meg, az egyik lövedék az ablakkereten át egy szekrénybe fúródott. Hiller István szerint közszereplésével összefüggésben lőttek rá a házára, abból a célból, hogy félelmet keltsenek, ez pedig szerinte terrorizmus. Jelezte, hogy később is érték fenyegetések, például kapott borítékban fehér port, ugyanakkor sokan kifejezték szolidaritásukat.

A bíróság ismertette a Kurucinfo Újabb Magyarok Nyilai-akció több komcsi képviselő házánál? című korabeli írását, amely Budaházyék szervezetéhez kötötte a támadást. A vádlottak az eljárás során szinte kivétel nélkül tagadták bűnösségüket.