Krónika

Ellenérv a drogliberalizáció kapcsán

Egy tanulmány szerint megnőtt a balesetek száma azokban az államokban, ahol a marihuána fogyasztása legális. Azt nem rögzítették, a vétkes a szer hatása alatt állt-e

Egy kutatás szerint nőtt a balesetek száma a marihuánafogyasztást megengedő amerikai államokban. A szerzők úgy látják, a legalizáció veszélyezteti a közúti biztonságot.

Arányaiban nagyobb a közlekedési balesetek száma azokban az államokban, amelyekben megengedett a marihuána fogyasztása azokhoz a szomszédos államokhoz viszonyítva, ahol továbbra is illegális a kábítószer – ez derült ki az amerikai Insurance Institute for Highway Safety (IIHS) szervezet egy kutatásából. A vizsgálat során Colorado, Nevada, Oregon és Washington állam 2012 és 2017 közötti baleseti adatait vetették össze a szomszédos államokkal. Figyelembe vettek olyan változókat is, mint a populáció nagysága, az időjárás vagy a városi-vidéki összetétel.

Eredményeik szerint ezekben az államokban a marihuána legalizálását követően hat százalékkal nőtt a közúti balesetek száma, és ez erősen egybevág a rendőrség korábban publikált 5,2 százalékos növekedést mutató adataival. Az IIHS megjegyzi, hogy az említett államok törvényei nem egységesek a marihuánafogyasztás kérdéseiben, s ezek az eltérések hatással lehetnek arra, hogy ki milyen gyakran, mekkora mennyiségben vásárolja és fogyasztja a szert. Ugyanakkor hozzátették, a tanulmány azt látszik igazolni, hogy a marihuána­fogyasztás negatív hatással van a közutak biztonságára.

Az ok-okozati összefüggések megállapítása azonban egy ilyen összetett és sok tényező által befolyásolt jelenség kapcsán több mint nehézkes. A tanulmány során nem vették figyelembe – ugyanis nem minden állam rögzíti –, hogy a vétkes a drog hatása alatt állt-e. Ez azért is bonyodalmas feladat, mert a THC a fogyasztás után még hónapokkal később is kimutatható, hiába józan a sofőr. Így pedig nehéz igazolni, hogy a sofőrt a vezetésben befolyásolta-e a drog.

Mindeközben a marihuána mérsékelt termesztését és fogyasztását egyre több országban engedélyezik. Október 17. óta ez Kanadában is így van. A legalizáláspártiak érvei között legtöbbször az orvosi felhasználhatóság szerepel, de gyakori érv az a tény is, hogy a fű nem ártalmasabb semmivel sem az alkoholnál, amely naponta tesz tönkre életeket, családokat. További érvek az adóbevétel gyarapítása, a minőség ellenőrizhetősége, a szervezett bűnözés csökkenése és az egyén szabadsága abban, mit vigyen be a szervezetébe. Az ellenzők érvei között leginkább a szer kapudrogjellege, a fizikai és a mentális egészségre való káros hatása és a közutak biztonsága szerepel, de a kérdésnek számos további aspektusa is van, amelyekről társadalmi viták zajlanak.