Krónika

Elegendő a vakcina az influenza ellen

Sokaknak ingyenes, mégis kevesen kérik a védőoltást

Megérkeztek az influenza elleni vakcinák a háziorvosokhoz. A szokatlanul jó novemberi idő ugyan nem kedvez az influenzavírusok szaporodásának, ám az előző évek tapasztalatai szerint decemberben már várhatók megbetegedések, míg a valódi járvány januárban kezdődik.

A hatvan évnél idősebbek, a kétévesnél fiatalabb gyermekek, a krónikus betegségben szenvedők és a várandós nők számára különösen ajánlott az influenza elleni védőoltás – mondta Szlávik János infektológus főorvos az M1 aktuális csatornán tegnap. Bár az influenza elleni oltás csak 60–70 százalékos védettséget nyújt, ha a beoltottak megbetegszenek, súlyos szövődmények nem alakulnak ki náluk – tette hozzá a Szent László Kórház főorvosa. Hazánkban jellemzően nagyon kevesen igényelnek védőoltást, holott az orvosok arra figyelmeztetnek, hogy valódi védettséget még megfelelő vitaminbevitellel sem érhetünk el, a legjobb megoldás továbbra is az oltás. Ez a tartózkodás többek között azért is meglepő – tette hozzá a főorvos –, mert az influenza elleni oltás sokaknak ingyenes. Így például a kisgyerekeknek is, akik hároméves korig kiemelten fogékonyak az influenzára, amely esetükben gyakorta szövődményekkel, tüdőgyulladással jár. Azoknak is térítésmentesen jár az oltás, akik várandósak vagy elmúltak hatvanévesek, cukorbetegek, asztmások, vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvednek. Az oltás a beadástól számítva nagyjából két hét alatt fejti ki védőhatását. 

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom