Krónika

Egy térképész születésére emlékezünk

Az olasz Amerigo Vespucci volt Amerika névadója

Fiatalkoráról alig tudunk valamit – nevét mégis mindenki ismeri. Ő Amerigo Vespucci, a firenzei születésű olasz térképész, felfedező, Amerika névadója.

Ami biztos, bankárként is dolgozott, s ennek révén jutott el Sevillába, majd Lisszabonba. Ő volt az első utazó, aki kimondta, az újonnan felfedezett területek egy egészet és új világot alkotnak – így került neve a korabeli földabroszokra.

Bár születése évéről – 1451 vagy 1454 – vitatkoznak, abban biztosak a történészek, hogy március 9-én az itáliai Firenzében látta meg a napvilágot Amerigo Vespucci. Felmenői között gazdag kereskedőket találunk, így jómódú családja megengedhette magának a legdrágább nevelést. Humanisták tanították, rengeteget olvasott, könyveket és térképeket gyűjtött. Huszonöt éves volt, amikor a Medici família fontos franciaországi küldetést bízott rá, és ezt teljesítve a nagy hatalmú reneszánsz főurak bankjának alkalmazottja lett, e munkája során jutott el Sevillába majd Lisszabonba. A sors fintora, hogy Vespucci 1490-ben ugyanabba a kereskedőházba lépett be, amelynek kortársa, Kolumbusz Kristóf is tagja volt.

Életének ismert korszaka az 1497 és 1504 közötti időszak, amikor is 1498-ban az Atlanti-óceánon átkelve partra szállt Dél-Amerikában. Egy évvel később portugál szolgálatban már a dél-amerikai Suriname felé hajózva egy új országnevet is kiagyalt, amikor a mai Venezuela partja mellett, a Maracaibói-öbölnél haladva egy cölöpökön álló települést látva így kiáltott fel, kis Velence!, azaz Venezuela. A felfedező és térképész ezt követően 1501-től három esztendőn át két brazíliai expedícióban is részt vett, vagyis négy alkalommal járt a tengerentúlon. Joggal vetődik fel a kérdés, miért nem Kolumbuszról nevezték el a kontinenst? A válasz egyszerű: Amerigo Vespucci volt ugyanis az első olyan utazó, aki 1502-ben kimondta, hogy az újonnan felfedezett területek egy egészet alkotnak. Kolumbusz Kristóf 1506-ban úgy halt meg, hogy végig azt hitte, nyugati irányba hajózva Indiába jutott. Néhány kutató szerint Szent Imre hercegnek is van valami köze hősünkhöz, hiszen az itáliai Szent Imre-tisztelet miatt a latin Emericusból fejlődött ki az Amerigo név.