Krónika

Egy mókus miatt is hívták már a 112-t

Létrehozása, 2014 óta több mint tizenhat milliószor tárcsázták feleslegesen a segélyhívó központot

Évente ötmillió hívás érkezik be a 112-es segélyhívó számra, de ebből csak egymillió eset igényli a rendőrök, a mentők vagy a tűzoltók beavatkozását. Olyan is előfordul, hogy elfelejtett PIN-kód vagy elhagyott kulcs miatt telefonálnak.

„Te milyen esetekben hívnád a 112-t?”– így indul a segélyhívóra érkező fals hívások visszaszorítását célzó kampány kisfilmje. A két perces videóban Janklovics Péter színész-humorista egy fára felrepült flamingó, egy elromlott bojler, majd egy elfelejtett PIN-kód miatt tárcsázza a 112-t. Azt gondolhatnánk, hogy ezek a valóságtól elrugaszkodott esetek, ám a rendőrség, a mentők és a katasztrófavédelem tegnapi közös sajtótájékoztatóján valóban megtörtént hívások hangfelvéteit is bemutatták. E szerint volt, aki elvesztett kulcs, egy fán lévő kismókus, egy bódé tetején ragadt papucs vagy éppen ismerkedési tippek miatt hívta a segélyhívó központot.

A központi segélyhívó rendszer 2014 márciusa óta működik, azóta több mint tizenhatmillió fals hívás érkezett hozzájuk. Évente egyébként ötmillióan telefonálnak be és ebből négymillió esetben nincs szükség beavatkozásra, ez a szám pedig évek óta változatlan.

A rendszer ugyanakkor azért is hasznos, mert kiszűri azokat a hívásokat, amivel nincs dolguk a készenléti szerveknek. Fontos azonban, hogy feleslegesen ne, és csak valós veszély esetén tárcsázzuk, így ugyanis növelhető a szolgáltatás hatékonysága. A bejelentéseknek van egy protokollja: a vonal túlsó végén lévő operátornak közölnünk kell a nevünket, hogy hol történt az esemény és pontosan mi történt.

A segélyhívó egyik sikertörténete közé tartozik egy augusztusi eset, mikor egy nő fulladási rohama miatt hívta a 112-t. A hívást fogadó operátor úgy tudott kommunikálni a bejelentővel, hogy eldöntendő kérdéseire egy koppantás jelentette a nemet, több koppantás az igent. Hamar kiderült, mentőre van szükség és a gégekanülje miatt beszélni képtelen asszonyt végül sikerült kórházba szállítani.

A rendőrség tervei közt szerepel, hogy a segélyhívó helyes használatát a közoktatási intéményekben is népszerűsítsék.