Krónika

Egy éve volt a veronai busztragédia

Olaszországban már lezárult a vizsgálat, és hamarosan vádemelés várható, de nálunk még foglalkozás közben elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt folyik a nyomozás

Ma van egy éve, hogy a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit és tanárait az iskolai sítáborból hazahozó autóbusz balesetet szenvedett. Az A4-es autópályán – Verona és Velence között – tizenheten haltak meg, köztük tizenegy gyerek.

veronai busztragédia 20180120
A tragédia hírére társaikra emlékezve gyertyát gyújtottak az iskola tanulói (Fotó: Hegedüs Róbert)

A borzalmas tragédia után Olaszországban és Magyarországon is nyomozás indult. Olaszországban már tavaly lezárták a vizsgálatot, és két hónapon belül vádat emelhetnek gondatlan emberölés miatt. Angela Barbaglio veronai főügyész szerint a vádirat elkészült, és el kell juttatni az érintettekhez, azaz a bűncselekmény feltételezett elkövetőihez, akik ellen ez alapján indítható eljárás.

Magyarországon még nem zárult le a nyomozás, az áldozatok hozzátartozói a mai napig nem kaptak hivatalos tájékoztatást. A magyar nyomozó hatóság legutóbbi – tavaly nyári bejelentése szerint – nem közúti baleset okozása, hanem foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz. Ez utóbbi minősített esetében a büntetés felső határa nyolc év. A hírek szerint két szálon vizsgálódik a Nemzeti Nyomozóiroda. Az egyik, hogy az autóbusz nem volt forgalomképes, tehát nem állhatott volna forgalomba. A másik, hogy ezt az autóbuszt olyan sofőr vezette, aki nem volt képes ennek a járműnek a vezetésére, a sofőrt ugyanis alvászavarral és magas vérnyomással is kezelték. A baleseti jegyzőkönyv szerint a Setra típusú autóbuszt 2003-ban ötvenhárom üléssel helyezték forgalomba, később azonban – engedély nélkül – átalakították, és ezután ötvennyolc utas is elfért. A jelentésből az is kiderült, a buszba egy plusz üzemanyagtartályt szereltek. Ezért is terjedhettek olyan gyorsan a lángok az utastérben.

A tragédia kártérítési oldalával kapcsolatban a sajtóhírek szerint a Groupama biztosítónál vontatottan halad a sérelemdíjak kifizetése, bár a cég, közlése szerint, nagy összegű előleget fizetett a hozzátartozóknak. Bár néhány esetben megállapodtak az érintettekkel, ki is fizették a kártérítést és az úgynevezett sérelemdíjat is, de jó néhány lezáratlan eset van még. Sokan feladták a reménytelennek látszó küzdelmet, és úgy állapodtak meg a biztosítóval, hogy az kizárja további jogorvoslat lehetőségét. Vannak viszont néhányan, akik – éppen a lapunknak nyilatkozó Kovács Kázmér ügyvéd felvetésére – az olaszországi kárrendezést választották. Az ott megítélt összeget szintén a Groupama biztosítónak kell fizetnie. Ez évtől egyébként szigorodtak a külföldre tartó iskolai autóbuszos kirándulások szabályai, így tizenhárom évesnél idősebb busszal nem lehet elindulni.


Közösen emlékeznek az áldozatokra

A tragédia áldozatainak emlékére több rendezvényt is szerveztek. Csütörtökön a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban átadták a Szinyei-emlékérmeket, amelyeket idén posztumusz a balesetben elhunyt diákok és tanárok kaptak. Szombaton délután az áldozatok szülei közös emlékezést tartanak, majd este hat órakor a Városligeti Fasori Református Templomban emlékkoncert és közös áhítat lesz. A Veronához közeli A4-es autópálya mellett emlékhelyet építettek, amelyet 21-én pap szentel majd meg. Egy héttel később a Külügyminisztérium támogatásával a tragédia áldozatainak hozzátartozói a helyszínre utaznak. (PS)