Krónika

Cserjefolt kell a sünöknek a Városligetben

Még sosem készült olyan átfogó élővilág-védelmi felmérés a Városligetről, mint 2015-ben a liget megújítására vonatkozó tájépítészeti pályázat december végi kiírását megelőzően.

 A felmérés rávilágított a városligeti park élővilágának hiányosságaira. A szakmai javaslat alapján a Liget Budapest Projekt keretében több ezer négyzetméternyi védett, természetes cserjefoltot, úgynevezett „ökológiai hotspotot”, illetve vizes élőhelyet kell létrehozni, amely megoldást kínál a Városliget élővilágának jelenlegi problémáira – mondta Péter Gábor ökológus, a felmérést végző szakértő csoport vezetője.
A liget növényvilágában a cserjések most kis kiterjedésűek, pedig ezek, valamint a korhadt réteg élőhelyek búvóhelyet nyújtva elősegíthetnék a kisebb állatok, például a sünök fejlődését. A park méreteinek köszönhetően ugyanakkor több madárfaj fészkelését észlelték: örvös galambok, barátposzáták, szajkók, seregélyek és házi rozsdafarkúak is laknak a ligetben. Fészkel zöld küllő és a nagy fakopáncs is, a leggyakoribb költőfaj pedig a feketerigó és a széncinege.

Az emlősöket ezzel szemben szinte csak a kevés mókus képviseli a ligetben. Egy-egy sün is előfordul, de megfelelő búvóhely híján a számuk alacsony. Alkonyatkor és azt követően a denevérek veszik át az uralmat a liget légterében.