Krónika

Csekély az esélye az árvíznek nagyobb folyóinkon

Több köbkilométernyi hó van a Duna, valamint a Tisza vízgyűjtő területén, mégse okozhat gondot az olvadás

Bár sok hó van a Kárpátokban és az Alpokban, rendkívül kicsi az esélye annak, hogy a teljes mennyiség egyszerre, egy időben induljon olvadásnak. Az elmúlt évek dunai árvizei sem köthetők a tavaszi olvadásokhoz. A Balaton szintje tökéletesen rendben van, a Sió csatornába jelenleg két köbméternyi vizet engednek le másodpercenként.

A Duna Nagymaros fölötti vízgyűjtő területén a hóban tárolt vízkészlet jelenleg picit több, mint tizenhat köbkilométer - mondta lapunknak Siklós Gabriella. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OKF) szóvivője kifejtette, mindezt úgy kell elképzelni, hogy ennek a mennyiségnek a fele az ezer és négyezer méter közötti hegyekben található, míg a fennmaradó nyolc köbkilométer az ezer méterig terjeszkedő magasságokon és a folyóvölgyek mentén. 

Mivel rendkívül csekély annak az esélye, hogy négyezer méterig bezárólag hosszú ideig tartós meleg uralja a vízgyűjtő területet, nem várható árhullám - fogalmazott. Utalt arra is, a legutóbbi áradások, azaz a 2002-es, a 2006-os, a 2010-es és a 2015-ös egyike sem az olvadás miatt, hanem az extrém időjárási viszonyok, magyarán a rengeteg eső nyomán jött létre. Megjegyezte azt is, tavaly pont ennyi hó volt a Duna mentén, s az sem okozott problémát. 

A Tisza Szeged feletti vízgyűjtőjén alacsonyabb hegyek uralják a tájat, így ott a hóban tárolt vízkészlet is kevesebb, durván hét köbkilométer - mondta a szakember. A OKF hatnapos előrejelzésekkel dolgozik, s ezek alapján nem látható olyan légköri jelenség, amely hirtelen olvadást idézne elő. A hó eltűnésének folyamatát egyébként egy langyos esővel járó mediterrán front tudná meggyorsítani. Megtudtuk, kisebb árhullámok kialakulása a Túron és a Körösökön várható, de ezek sem lépik majd túl a legenyhébb, pusztán folyamfigyelést igénylő egyes fokozatot. A Tisza szintje ott lehet helyben kissé nagyobb, ahol ezek csatlakoznak hozzá, de mivel a folyam most eleve alacsony, ez nem okoz problémát. A Duna szintje ugyancsak optimális.

A Balaton vízszintje megfelelő, a Sióba másodpercenként két köbméternyi, azaz elenyésző mennyiségű vizet eresztünk le - mondta legnagyobb tavunkról Siklós Gabriella. Utalt rá, a Balaton vízgyűjtő területén most nincs olyan mennyiségű hó, ami bármiféle gondot okozna.

A szóvivő emlékeztetett, az érdeklődők a hydroinfo.hu oldalon minden aktuális statisztikát szabadon elérhetnek, sőt ott nemcsak szaldózva, hanem az egyes régiókra lebontva is látható, hány köbkilométer vizet tárol az adott tájegységet fedő hó.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom