Krónika

Büszkén tekinthetünk rájuk ma is

Különleges tudást nyújt a honvédelmi minisztérium új honlapja, amely a nagy háború kisembereinek hőstetteit szedi napi rendbe

Az első világháború kitörésének 100. évfordulóján, hétfőn A Nagy Háború kisembereinek hőstettei címmel elindítják a hősök naptárának internetes oldalát – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM).

WWI
Mesterlövész furmányos felszereléssel – periszkóp és zsinórral elsüthető puska (Fotó: Fortepan)

Az új webes felület az első világháború esemé­nyeit nem a hadmozdulatok vagy a nagy hadműveletek oldaláról próbálja bemutatni. Az oldal szerkesztőinek célja, hogy bemutassák azokat a mostanra feledésbe merült katonákat, akik példát mutattak helytállásból, bátorságból vagy néha az önfeláldozásig terjedő bajtársiasságból. A hősök naptáraként működő internetes oldalon az aktív naptári napra kattintva található meg az a magyar hős, aki száz éve az adott napon valamilyen különleges fegyvertényt vagy haditettet hajtott végre. A leírás mellett gyakran az illető fotóját, a kiérdemelt kitüntetést vagy a csapattest jelvényét láthatja az érdeklődő. A honlap a www.hungarianarmedforces.hu oldalon található, de elérhető a www.honvedelem.hu, valamint a www.hadisir.hu oldalakról is. A magánkezdeményezésből indított felület Szentváry-Lukács János kutató munkája, az utómunkálatokban a Honvédelmi Minisztérium társadalmi kapcsolatok és a háborús kegyeleti főosztálya munkatársai, Maruzs Roland alezredes és Illésfalvi Péter kormánytisztviselő vettek részt. A szerkesztők várják a leszármazottaktól azokat a fényképeket vagy esetleírásokat, amelyekkel tovább gazdagíthatják a digitális kikötőt.