Krónika
Búcsúzhatunk a diabetikus jelzéstől
Akár korlátlan fogyasztásra is sarkallhatta a cukorbetegeket az élelmiszerek csomagolásán található felirat és piktogram
A „diabetikus” élelmiszer kategóriát megszüntető európai uniós rendelet 2013. július 20-án lépett hatályba, és három év türelmi időt adott az ilyen típusú élelmiszerek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy felkészüljenek és átálljanak egy új szisztémára. A rendelkezés azon a nyomós érven alapult, miszerint a folyamatos, szigorú kontrollt igénylő étrendet követő cukorbetegek számára félrevezető lehet a piktogram, hisz úgy értelmezhetik, hogy korlátlanul fogyaszthatják a narancssárga körrel jelölt termékeket. Az ismert és elismert nemzetközi szakmai szervezetek állítják: a cukorbetegek étrendjének ideális összetétele hasonló a teljes népesség számára javasolt étrendhez. Ez pedig azt jelenti, hogy minden betegnek ismernie kell(ene) a táplálkozási szükségleteit, éppen ezért fontos, hogy a cukorbetegek különösképpen tisztában legyenek az élelmiszerek összetételével. A jogszabályt 2016. július 20-tól, vagyis holnaptól kötelező tehát alkalmazni, ám fontos tudni: az eddig az időpontig becsomagolt, illetve piacra helyezett élelmiszerek a készletek kimerüléséig – a szavatossági idő lejártáig – forgalmazhatók. A fogyasztókat az élelmiszereken lévő cukortartalommal és a többi tápanyagtartalommal (például szénhidráttartalommal) kapcsolatos tájékoztatás, a tápértékjelölés is segít a tájékozódásban; 2016. december 13-tól kötelező az élelmiszereken tápértékjelölést feltüntetni, melyek alapesetben az alábbiak: energiatartalom, zsírtartalom, ebből telített zsírsav, szénhidrátok, ebből cukrok, fehérje, só. Az élelmiszerekkel kapcsolatos tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó adatokról szóló európai uniós rendelet lehetőséget ad a cukortartalommal és az egyéb összetevőkkel kapcsolatos tájékoztatásra, amelyek a következők lehetnek: alacsony cukortartalmú, cukormentes, hozzáadott cukrot nem tartalmaz, csökkentett (tápanyag neve, például szénhidrát) tartalom. Az orvosok hangsúlyozzák, hogy ha egy termék „diabetikus” megjelölésű, abból még egyáltalán nem következik az, hogy szénhidrátmentes. Diabetikus termékek (sütemények, csokoládék, desszertek) esetében édesítésre ugyanis különböző anyagokat használnak (szorbit, fruktóz, xilit). Ezeknek közös jellemzőjük, hogy szénhidrátot és energiát tartalmaznak, bár kisebb mértékben, mint a cukor, de így is emelik a vércukorszintet, van inzulinigényük, így a napi szénhidrát-mennyiségbe be kell számítani. Tehát azoknak a termékeknek az esetében, amelyeknek csomagolása diabetikus jelzéssel volt ellátva, a piktogram nem jelentette egyértelműen azt, hogy a cukorbetegek korlátlanul fogyaszthatják annak tartalmát.