Krónika

Bármilyen sokba is kerül, el kell kezdeni a világűr takarítását

Az elképzelések szerint miután felismerték és azonosították, a Föld légkörébe vontatják az űrsiklókra veszélyt jelentő szemetet, hogy azok ott elégjenek

Ahol az ember megjelenik, szeméthegyeket hagy maga után. Sok tonnányi hulladék borítja a hegycsúcsokat, a tengereket, és növekvő problémát jelent az űrszemét is, hiszen egyre több az ott keringő, feleslegessé váló tárgy.

Az amerikai űrkutatási ügynökség, a NASA nyilvántartásai alapján, több mint ötszázezerre tehető a Föld körüli pályán keringő űrkacat. Ebben a hatalmas mennyiségű hulladékban kisebb tárgyak éppúgy találhatók, mint hasznavehetetlenné vált komplett műholdak, rakétahajtóművek és a korábban űrsétákat végző asztronauták egyes felszerelési tárgyai – írja a NASA nyilvánartása alapján az Origo. Az Európai Űrügynökség idén januárban közzétett összesítése pedig arra hívja fel a figyelmet, hogy több mint huszonkilencezer tíz centiméternél nagyobb objektummal kell még emellett számolni. Márpedig egy kisebb darab becsapódása is elegendő lehet ahhoz, hogy tönkretegyen egy műholdat. Az űr takarítása tehát egyre kevésbé halogatható.

Az Astroscale nevű cég újszerű, innovatív módszeren dolgozik az űrszemét eltakarítására. Olyan megoldást fejlesztenek, amely képes arra, hogy orbitális pályán mozogva felismerje és azonosítsa az űrsiklókra veszélyes szemetet, befogja azokat, majd a légkörbe visszatérve lényegében hagyja, hogy azok elégjenek. A technológiát elsősorban a nagyobb méretű objektumoknál, űrroncsoknál (például régi műholdak) alkalmaznák, és költsége az űrroncs nagyságától és egyéb külső körülményektől függően száz- és ötszázmillió dollár közé esik.

A Surrey Egyetem Űrközpontjának munkatársai az Airbus mérnökeivel közösen olyan űrjárművet fejlesztettek ki, amely a nagyobb objektumok mellett elhaladva és azokat lényegében a szigonyágyú elvén befogva vontatná el a Föld légterébe, hogy azok megsemmisüljenek.

A projektet az EU is támogatja, a megoldás tesztelése a napokban kezdődött. Ez sem ígérkezik ugyanakkor olcsónak, csak a tesztküldetések földi előkészítő munkálatai közel öt és fél millió euróba kerülnek.


Tovább vizsgálják a Szojuz burkolatán keletkezett repedést

Orosz űrhajósok kívülről is megvizsgálják a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) kapcsolódott Szojuz MSZ–09 űrhajó burkolatán keletkezett lyukat – jelentette be Szergej Krikaljov, a Roszkoszmosz orosz állami űrkutatási vállalat illetékes ügyvezető igazgatója. Az űrjárműn tartózkodó legénység augusztus végén észlelt légnyomáscsökkenést, mint kiderült, az űrhajó burkolatán lévő két milliméteres lyuk, illetve hajszálrepedés okozta az egyébként gyorsan orvosolt problémát. Ugyan elsőként nem űrszemétre, hanem parányi meteoritra gyanakodtak, hamar kiderült, egy fúró okozta a sérülést, a nyomokat pedig megpróbálták eltüntetni. Az orosz űrkutatási hivatal a szándékos károkozást sem zárja ki, ezért vizsgálóbizottságot hozott létre, november 15-én pedig két orosz űrhajós űrsétát tesz, amelynek során a sérült rész feletti hőszigetelő burkolatot eltávolítva megvizsgálja a sérülést.
(VB)