Krónika

Az önvizsgálat a kulcs a korai felismeréshez

Folyamatban van a Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Program kidolgozása, amelynek egyik fontos célja, hogy egyre többen vegyenek részt a szűrővizsgálatokon

Magyarországon évente mintegy harmincháromezren vesztik életüket daganatos betegségben, holott ezek egyharmada megelőzhető lenne. A megbetegedések száma növekedést mutat, a halálozásoké ugyanakkor stagnál.

A rákellenes világnapot 2000 óta minden évben február 4-én tartják. Hazánkban évente több mint nyolcvanezer új daganatos beteget regisztrálnak, és a szív- és érrendszeri betegségek után a rosszindulatú daganatok a második leggyakoribb halálokok; 2017-ben különféle daganatokban összesen 33 548-an vesztették életüket. Pedig megfelelő önvizsgálattal és szűrésekkel a halálozások egyharmada megelőzhető lenne – hívta fel a figyelmet tegnapi sajtótájékoztatóján Rozványi Balázs, a Magyar Rákellenes Liga elnöke. Baljós tünet lehet például az anyajegy megváltozása, az indokolatlan fogyás, a nem múló köhögés, a véres széklet vagy vizelet is. Ha ezen tünetek valamelyike két hétnél tovább fennáll, orvoshoz kell fordulni.

A daganatos megbetegedések okozta halálozás 2009 és 2015 között emelkedett, mára azonban stagnál. A cél az, hogy 2030-ra tíz százalékkal csökkentsük a halálozást, ehhez viszont a szakma és a politika összefogására van szükség – hangsúlyozta Polgár Csaba, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgató főorvosa. Kiemelte, hogy még mindig kevesen járnak el szűrésre, illetve ha már valakinél kiszűrték a betegséget, a rák gyógyításában a műtét vagy a megfelelő terápia mellett pszichés támogatásra is szükség van, és a gyógyult beteget vissza kell vezetni a társadalomba.

Folyamatban van a Nemzeti Rákellenes Szakpolitikai Program kidolgozása – írta a világnap kapcsán közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A kormány és a tárca célja a szűrővizsgálatokon való részvétel növelése. A kabinet évente átlagosan 3,22 milliárd forintot fordít a szervezett egészségügyi szűrővizsgálatokra; az összeg évről évre növekszik – tették hozzá.

Kiemelték, 2014 óta a tizenkét éves lányok térítésmentesen kapják a HPV elleni védőoltást a méhnyakrák megelőzésére, és az érintett korosztály hetvenöt százaléka él is ezzel a lehetőséggel. A szándék az, hogy ezt a tizenkét éves fiúkra is kiterjesszék.

A közlemény szerint tavaly év végén elindult az ötven–hetven év közötti férfiak és nők kétévenkénti vastag- és végbél-szűrővizsgálata, amelynek részeként eddig több mint ötvenégyezren kaptak behívót a vizsgálatra. Ugyanakkor az OOI főigazgatója szerint ennek az ingyenes szűrést biztosító programnak jelenleg az előkészületei tartanak, de idén biztosan elindul. Mindezeken kívül idén január 1-jétől a női és férfi nemi szervek daganatos betegségeiben szenvedők is bekerültek az adókedvezményben részesülők körébe.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom