Krónika

Az autizmus világnapja: kék lufik az égen

Becslések szerint Magyarországon minden századik gyermek autizmussal él, a gyógypedagógiai terápiák révén azonban jól fejleszthető ez az állapot – nyilatkozta Kővári Edit, az Autisták Országos Szövetségének elnöke szombaton az autisták világnapján.

Elmondta, hogy az autizmus nem gyógyítható, genetikailag meghatározott állapot, amely különböző mértékben, egyéni módon, változatosan jelenhet meg az érintetteknél.

Országszerte negyvenhat program kapcsolódott a világnaphoz. A Nők kékben címmel autista gyermekeket nevelő családokról készült fotókból a budapesti Madách téren nyílt szabadtéri kiállításon részt vett Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az autizmussal élők támogatására minden eddiginél nagyobb figyelmet fordít a kormányzat, fejlesztik a felismerés lehetőségeit, bővítik a pedagógiai szakszolgálatban dolgozók körét és a szakértői bizottságokat kifejezetten a hároméves kor alatti gyermekekhez értő szakemberekkel.

A világnap alkalmából több száz lufit eresztettek szélnek Budapesten. A színük kék volt, mégpedig azért, mert az autizmus négyszer annyi fiút érint, mint lányt. Az autizmus világnapja alkalmából az országban több középületet is kék színnel világítottak ki, köztük az idén először a budapesti Gellért-hegyi Szabadság-szobrot is.