Krónika

Álométkek szakácsművészeinktől

Hatan vesznek részt a Bocuse d’Or magyarországi döntőjében, a legjobbak két év múlva lyonban az egész világ előtt bizonyíthatnak

A vasárnapi selejtezőből öten jutottak a Bocuse d’Or magyarországi döntőjébe, amelyen ismét indul Széll Tamás, a nemzetközi szakácsverseny 2013-as világdöntőjének 10. helyezettje is.

A világ legrangosabb szakácsversenyének magyarországi selejtezőjéből Pohner Ádám (Olimpia Étterem, Budapest), Szabó László (Sodexo), Volenter István (67 Étterem és Bistro, Székesfehérvár), Sándor Rodrigo (Costes Downtown, Budapest) és Győrffy Árpád (Kollázs - Four Seasons, Budapest) jutott tovább a döntőbe, és elindul Széll Tamás, a budapesti Onyx Étterem séfje is.

Az elődöntőbe került tizenegy szakácsnak egy hal- és egy vadétel elkészítése volt a feladata. A versenyzőknek 3 óra 45 perc állt rendelkezésükre, hogy a helyszínen adott alapanyagokból az 5+1 adagban tálalt versenyfogásokat megalkossák. A zsűrinek olyan ételsort kellett bemutatniuk, amelyek akár a világ jobb bisztróiban és éttermeiben is megállnák a helyüket, és emellett szezonálisak, harmonikusak, ugyanakkor figyelemfelkeltők és szórakoztatók is. A versenyen külön konyhai zsűri pontozta a racionális anyagfelhasználást, a tisztaságot és higiéniát, míg az ételek prezentálásáról és ízéről a hal- és húsételeket kóstoló, öt-öt főből álló közönség mondott ítéletet.

A Bocuse d’Or világdöntőjében már szerepelt két korábbi versenyző – Széll Tamás és Molnár Gábor – lehetőséget kapott arra, hogy a selejtező kihagyásával nevezzen be a hazai döntőbe, s közülük Széll Tamás vállalta, hogy ismét megméreti magát.

A séfek a mostani, egyéni verseny után a 2016. februári döntőben már páros versenyzőként indulnak, a commis-jukkal -segédjükkel - alkotnak egy csapatot. A Bocuse d’Or Europe magyar csapatának tagja lehet majd az ifjúsági verseny első hat helyezettje és néhány ígéretes szakácstanuló is a hazai döntőben győztes szakács, valamint a csapatkapitány, a promóciós menedzser és a tréner oldalán. A kontinensdöntőben Európa húsz országa versenyez majd május 10-11-én Budapesten. Amennyiben sikerül a két korábbi magyar résztvevőhöz hasonlóan szerepelni, a magyar versenyző ezen a versenyen kvalifikálhatja magát a Bocuse d’Or Lyon két év múlva megrendezendő világdöntőjére.