Krónika

Akinek a bilincs sem volt akadály

Houdini, a világhírű szabadulóművész száznegyvenöt éve született

Száznegyvenöt évvel ezelőtt, március 24-én született Budapesten Harry Houdini, azaz Weisz Erik, minden idők legnagyobb szabaduló művésze. Négyesztendős korában családja kivándorolt az Amerikai Egyesült Államokba. Volt cipőpucoló, újságkihordó, miközben gyakorolta a karneválokban ellesett mutatványokat.

A fordulatot a századforduló hozta meg a Houdini művésznevet felvett fiatal számára. Európába utazva hatalmas sikereket aratott produkcióival, amelyek során kötelekből, láncokból, bilincsekből, zubbonyokból – gyakran nagy magasságokban, fejjel lefelé lógva – szabadult ki. Berlinben háromszáz rendőr előtt meztelenre vetkőzve, hat perc alatt szabadult a fogságból, Oroszországban téli hidegben ugyancsak meztelenül megbilincselve zárták be egy szibériai fogolyszállító vagonba, ahonnan huszonnyolc perc után távozott, Londonban egy óra alatt vette le magáról a speciá­lis bilincseket. Szabadulását egy víz alatti ládából a világ valaha előadott legszenzációsabb mutatványának nevezték. Egyike azon magyaroknak, akik csillagot kaptak a Hollywoodi hírességek sétányán. Halála is különleges volt. Mivel kijelentette, hogy hasizmai olyan erősek, hogy bárki hasba ütheti, egy egyetemista behúzott neki. Mint utóbb kiderült, az ütéstől – mivel komoly, kezeletlen gyulladása volt – a vakbele szétrobbant. Nem sokkal később, 1926. október 31-én ötvenkét évesen halt meg.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom