Krónika

A vártnál gyorsabban melegednek az óceánok

Baljós adatok

A korábban kalkulált becslésekhez képest gyorsabban melegednek az óceánok – írta meg az MTI a Science tudományos lapban publikált tanulmányra hivatkozva.

A klímakutatók úgy vélik, ezért az üvegházhatású gázok a felelősek, mivel felmelegítik a légkört, amelynek hőjét részben az óceánok veszik fel. Az adatok – amelyek a jövő hét során publikálnak – azt mutatják, a Föld óceánjai 2018-ban melegebbek voltak a korábbi rekordévhez, 2017-hez képest. A tanulmány vezető szerzője a Reutersnek arról beszélt, 2000 óta az óceánok hőrekordja szinte minden évben megdőlt, s hogy a globális felmelegedés következményei már most kimutathatók. A vízhőmérséklet 1971 és 2010 között 0,1 Celsius-fokkal nőtt. Egy ENSZ-becslés 2013-ban a melegedést a mostaninál lassabbnak ítélte, ugyanakkor nem adtak meg értéket, amely összehasonlítást tett volna lehetővé. A felmelegedés többek között csökkenti a vizek oxigéntartalmát, károsítja a halak ívóhelyéül szolgáló korallzátonyokat, olvasztja a tengeri jeget, ezzel megemelve a vízszintet, amelynek kibocsátott párája erőteljesebb viharokat eredményez.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom