Krónika

A tüntetők a kormányt okolják

Nemzetközi segítséget kap Brazília a leégett Nemzeti Múzeum ügyében

Az UNESCO, Franciaország és Egyiptom is felajánlotta segítségét a leégett riói Nemzeti Múzeum ügyében. Miközben a brazil kormány fogadkozik a mihamarabbi újjáépítés kapcsán, tüntetők egy csoportja őket okolja az épület pusztulásáért, a kulturális örökségek elhanyagolásáért és a korrupcióért.

Az UNESCO kész felajánlani szaktudását, különösen a kulturális örökségek védelmére és megóvására vonatkozó tapasztalatait a brazil hatóságoknak, hogy segítsen enyhíteni ezen tragikus esemény következményeit – közölte Audrey Azoulay, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter és Musztafa Vaziri, az egyiptomi régészeti tanács vezetője elmondta, hazájuk kész felajánlani segítségét a múzeum helyreállításában. Latin-Amerika legnagyobb természettudományi múzeuma zárás után borult lángba a Sao Cristóvao városrészben vasárnap este. Itt őrizték többek között a kontinensen talált legkorábbi, tizenkétezer éves emberi maradványokat – írta az MTI.

Annak ellenére, hogy Michel Temer brazil államfő és Rossieli Soares oktatásügyi miniszter ígéretet tett az épület és a gyűjtemény mielőbbi újjáépítésére és tizenötmillió brazil reál (egymilliárd forint) anyagi forrás biztosítására, tüntetők egy csoportja a kormányt hibáztatta hétfőn este, amiért nem gondoskodik az ország történelmi örökségének védelméről. Az AP hírügynökség szerint a múzeum állapotának utóbbi években tapasztalt romlása a korrupció terjedésének jelképévé vált. Luiz Duarte, az intézmény egyik alelnöke is a kormányt okolta, mondván, nem biztosított elég pénzügyi támogatást, és hagyta, hogy az épület megfelelő tűzbiztonsági berendezés nélkül maradjon. Elterjedt a gyanú is, hogy egy papír hőlégballon okozta a tüzet.